Valós idejű glükózszint monitorozás (CGSM) Diabétesz Centrumunkban.

Állandó tűszúrások? Kellemetlen vércukorszint mérés okozta állandó stressz? Nem szükséges elviselni a tűszúrás okozta fájdalmakat, szerencsére van megoldás.

A felkarra felhelyezhető, folyamatos vércukorszint mérést biztosító szöveti glükóz monitor (CGM) segítségével valós idejű glükóz szint monitorozás érhető el, amely a lehető legkényelmesebb módon biztosítja diabéteszes pácienseink megfelelő életminőségét.

Diabétesz Centrumunkban lehetőség van a legéletszerűbb, legkorszerűbb módszerekkel követni a nap során változó vércukorszint értékeket és kontroll alatt tartani a diabéteszt. A felkarra felhelyezhető szöveti glükóz monitor egy valós idejű, folyamatos glükóz szint monitorozást (CGMS) eredményez, amely lehetővé teszi az aktív életet élő pácienseink számára is, hogy napi teendőikre fókuszálhassanak és a lehető legkényelmesebb módon, a diabétesz állandó kontrollja mellett is minőségi életet élhessenek. A folyamatos glükóz monitorozás a hasfalra vagy felkarra helyezett, kötőszövetbe bejuttatott, nagyon vékony, pici kanül segítségével történik, teljesen fájdalommentesen. A bőrre rögzített szenzor érzékeli a szövetekben lévő folyadék vércukor értékét. A napi vércukor eredmények a megfelelő applikáció segítségével folyamatosan követhetők mind a kezelőorvos mind a páciens számára. A mérések követése majd összegzés kiemelkedő jelentőséggel bír a hatékony, közös együttműködés folyamatában.

Milyen esetekben hasznos vagy javasolt a szöveti glükóz monitorozás (CGM)?
Cukorbetegség esetén, amikor a diabétesz tünetei az életmód- és gyógyszeres terápia mellett is megmaradnak, esetleg romlanak. A CGMS segítségével pontosan feltérképezhetőek a kisiklások, a magasabb vagy leeső vércukorszintek pontosan követhetők. A gyógyszeres kezelést így célzottan és rendkívüli pontosan lehet meghatározni, megelőzve ezzel a hosszú távú szövődmények kialakulását vagy a már meglévő szövődmények tovább rosszabbodását.
Cukorbetegség esetén, a hypoglycaemiás ( vércukorszint hirtelen esése) állapotok kiszűrésére. A leeső vércukorszint vizsgálata esetén a készülék a megfelelő beállítás mellett riasztást ad le, amely azonnali figyelmeztetésként lehetőséget ad az állapot azonnali rendezésére. 1-es típusú cukorbetegség esetén, akiknél az inzulinterápia mellett is túl alacsony HbA1c szintet mérnek, amely gyakori hipoglikémiával jár. A napi monitorozás segít a vércukor értékeket megfelelő szinten tartani és csökkenteni a „hypozás” rizikóját.
Cukorbetegség esetén, az ujjbegyes vércukormérőkkel mért ismétlődő, szélsőséges vércukorértékek vizsgálatára.
Vércukorkilengések, rendszeres hipoglikémiás ( alacsony vércukorértékkel járó ) rohamok okainak felderítésére szintén elsődlegesen választandó mérési eszköz. Az ismétlődő tendenciák azonosításával, valamint a páciens által naplózott adatok elemzésével segíti a diagnózis felállítását és a háttér tisztázását.
Várandósság alatt jelentkező cukorbetegség esetén, különösen inzulin terápia alatt a folyamatos monitorozás kiemelt jelentőségű. A várandósság meghatározott ideje miatt kizárólag annyi idő áll rendelkezésre a vércukorszintek rendezésére, ameddig a várandósság tart. A nem megfeleleően beállított vércukorszintek komoly és nagyon súlyos kockázatot jelenthetnek nem csak az édesanya de a magzat számára is. A vércukorszint követés legkíméletesebb és legpontosabb módja a szöveti glükóz szenzor ( CGM) használata, amely ilyen esetekben erősen ajánlott.
2-es típusú cukorbetegek vércukorszint vizsgálata esetén, akiknél a glükóz szint ellenőrzését nemcsak nappal, de éjszaka is szükséges elvégezni. A 24 órás CGM szenzor számunkra jelentősen kényelmesebb és élhetőbb megoldást jelent.
Aktív sporttevékenységek jelentős hatással vannak a napi vércukorszint alakulására, amely információk ismeretében a kezelőorvos is hatékonyabban tudja hozzáigazítani, beállítani a szükséges inzulin terápiákat.
Gyomorbypass műtétet követően jelentkező, leeső, alacsony vércukor értékek beazonosítása, a terápia valamint életmód minél előbbi beállítása céljából.
Szívdobogás érzés hátterében, amennyiben a kardiológiai okok kizárásra kerültek, gyakran kerül felismerésre úgynevezett rejtett hypoglycaemia. Ennek kivizsgálására, a vércukor esés kiszűrésére egyedülálló lehetőséget nyújt a szöveti glükózmonitor rendszer.

A szöveti glükóz monitor (CGSM) felhelyezését illetve levételét első alkalommal minden esetben szakorvos végzi. A felhelyezés során átbeszélésre kerülnek a legfontosabb alapvetések, az eredmények leolvasása, az adatok feltöltésének módja és helye, a riasztás beállításának meghatározása. A rendszer kezelése, működtetése személytől függően megfelelő tájékoztatás mellett elsajátítható és a későbbiekben már nem igényli a szakorvos jelenlétét. Az eredmények átbeszélése és folyamatos követése, a terápia módosításának meghatározása azonban minden esetben diabetológus szakorvos feladata.

Diabétesz Centrumunk a magas szintű szakmai ellátás mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy pácienseink olyan vizsgálati és kezelési lehetőségekhez is hozzáférhessenek, amely segítségével a diabétesz állandó kontrollja mellett is minőségi és teljes életet élhetnek.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya, az esetek többségében, ettől sokkal komplexebb tényezők állnak a háttérben. A túlsúly és…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.