A várandósság alatti cukorbetegség veszélyei

A várandósság ideje alatt kialakult cukorbetegség mind a születendő baba, mind pedig az édesanya számára veszélyt jelent. Éppen ezért kiemelten fontos a diabétesz időben történő felismerése és megfelelő kezelése.

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz becslések szerint a várandósságok 8-14 százalékában alakul ki enyhébb vagy súlyosabb formában. Fontos, hogy felismerjük és megfelelően kezeljük ezt a problémát, mivel a terhességi cukorbetegség számos veszélyt hordoz magában.

Mi áll a gesztációs diabétesz hátterében?

A terhességi cukorbetegség kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A várandósság alatt az anyai szervezet inzulin szükséglete jelentősen megnő, ami elsősorban hormonális változásokra vezethető vissza. A méhlepény megjelenésével olyan hormonok termelődnek, amelyek inzulinrezisztenciát okoznak. Amennyiben az anya szervezete nem képes ezt kompenzálni megfelelő inzulin mennyiséggel, akkor a vércukorszint megemelkedik és kialakul a  cukorbetegség.

Kiknél alakul ki nagyobb eséllyel a terhességi diabétesz?

Bár a terhességi cukorbetegség bárkinél kialakulhat, vannak olyan tényezők, amelyek növelik annak kockázatát. Ide tartozik a 35 év feletti életkor, a túlsúly, korábbi terhesség alatti diabétesz, családi anamnézisben szereplő cukorbetegség, PCOS vagy magas vérnyomás.

Miért fontos a terhességi cukorbetegség diagnózisa és kezelése?

A terhességi diabétesz sokáig rejtve maradhat, mivel alig vagy egyáltalán nem okoz jellegzetes tüneteket. Ennek következtében legtöbbször csak a kezelőorvos által kiírt szűrővizsgálatok segítségével derül fény rá. A diagnózis általában a terhesség 24-28. hetében végzett terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) alapján történik.

A magas kockázatú csoportba tartozóknál azonban már korábban, legkésőbb a terhesség 12-16. hetében ajánlott elvégezni a cukorterheléses vizsgálatot. Ezáltal lehetőség nyílik a terhességi diabétesz korai felismerésére, ami kulcsfontosságú a szövődmények megelőzése szempontjából. A terhességi cukorbetegség ugyanakkor a születendő gyermek egészségére is hatással van.

terhességi cukorbetegség
A terhességi cukorbetegség sokáig rejtve maradhat

A várandóssági cukorbeteg anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel jelentkezik a későbbiekben a fiatalkori elhízás, a csökkent glükóztolerancia vagy 2-es típusú diabétesz. A terhességi diabétesz kezelése és gondozása a megelőzésben is kiemelt jelentőségű.

Hogyan történik a vércukor értékek ellenőrzése?

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése fontos a terhességi cukorbetegség kezelésében. Az önellenőrzés segíti a beteget és az orvost a kezelés hatékonyságának nyomon követésében és a szükséges módosításokban. A vércukor-ellenőrzés gyakoriságát minden esetben az egyéni kórállapot függvényében a kezelőorvos határozza meg, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres diabetológiai kontroll és gondozás.

Mi történik a szülés után?

A szülés után a vércukorszint általában normalizálódik, de fontos a további figyelem és kezelés.  A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél sokkal magasabb a rizikója annak, hogy pár éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk. Emellett a terhességi cukorbetegség után a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő ezért rendszeres  utánkövetés és gondozás szükséges.

A terhességi cukorbetegség tehát komoly kihívást jelent mind az édesanya, mind pedig  a születendő gyermek egészségére nézve. A betegség időben történő felismerése és a diabetológus szakorvossal történő szoros együttműködés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.