Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét.

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos ponton kimerülnek. Ha ez a folyamat már 40 éves kor előtt bekövetkezik, akkor korai petefészek kimerülésről beszélünk.

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét. Bár időszakosan előfordulhat tüszőérés, ami kis százalékban lehetővé teszi a spontán teherbeesést, általában ez azonban nem jellemző. A korai petefészek kimerülése lelkileg is megterhelő lehet, különösen azoknak, akik még terveznek gyermeket.

Milyen tünetek utalhatnak a petefészek korai elégtelenségre?

A korai petefészek elégtelenség során számos tünet jelentkezhet, melyek főként a petefészkek által termelt hormonok hiányából és a peteérés csökkenéséből erednek. Ilyenek lehetnek többek között:

  • a rendszertelen menstruáció
  • a teherbeesési nehézség
  • hőhullámok
  • hangulatváltozások, igerlékenység
  • éjszakai izzadás
  • hüvelyszárazság
  • csökkent libidó
  • koncentrációs zavarok

A korai petefészek elégtelenség állapotát a tünetek hasonlósága miatt sokszor összetévesztik korai menopauzával, azonban ezek a két jelenség nem teljesen azonos és a két állapot kezelése is különbözik egymástól.

Míg korai menopauzában a menstruáció egy idő után teljesen megszűnik, a korai petefészek-kimerülés esetén a menstruáció bár rendszertelen lehet, de jelentkezik és kis százalékban, de lehetőség van természetes úton is teherbe esni.

Fontos megjegyezni, hogy a petefészek korai kimerülése következtében kialakuló alacsony ösztrogénszint nem csupán meddőséget, hanem csontritkulást, hangulati zavarokat, valamint a szívbetegségek kockázatának növekedését is eredményezheti, így az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében családtervezéstől függetlenül is szükséges figyelmet fordítani a panaszok kezelésére.

Milyen szakértőhöz forduljunk?

Korai petefészek-kimerülés tüneteivel javasolt nőgyógyász-endokrinológus, endokrinológus szakorvos felkeresése. Fontos az időben történő diagnózis és kezelés, hiszen bár a folyamat nem fordítható vissza, de az időben való felismeréssel és megfelelő kezeléssel a meglévő petesejtekkel még támogatható egy sikeres várandósság.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz…
Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.