Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét.

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos ponton kimerülnek. Ha ez a folyamat már 40 éves kor előtt bekövetkezik, akkor korai petefészek kimerülésről beszélünk.

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét. Bár időszakosan előfordulhat tüszőérés, ami kis százalékban lehetővé teszi a spontán teherbeesést, általában ez azonban nem jellemző. A korai petefészek kimerülése lelkileg is megterhelő lehet, különösen azoknak, akik még terveznek gyermeket.

Milyen tünetek utalhatnak a petefészek korai elégtelenségre?

A korai petefészek elégtelenség során számos tünet jelentkezhet, melyek főként a petefészkek által termelt hormonok hiányából és a peteérés csökkenéséből erednek. Ilyenek lehetnek többek között:

  • a rendszertelen menstruáció
  • a teherbeesési nehézség
  • hőhullámok
  • hangulatváltozások, igerlékenység
  • éjszakai izzadás
  • hüvelyszárazság
  • csökkent libidó
  • koncentrációs zavarok

A korai petefészek elégtelenség állapotát a tünetek hasonlósága miatt sokszor összetévesztik korai menopauzával, azonban ezek a két jelenség nem teljesen azonos és a két állapot kezelése is különbözik egymástól.

Korai petefészek kimerülés PeriodX
A korai petefészek kimerülés esetén a menstruáció rendszertelen lehet

Míg korai menopauzában a menstruáció egy idő után teljesen megszűnik, a korai petefészek-kimerülés esetén a menstruáció bár rendszertelen lehet, de jelentkezik és kis százalékban, de lehetőség van természetes úton is teherbe esni.

Fontos megjegyezni, hogy a petefészek korai kimerülése következtében kialakuló alacsony ösztrogénszint nem csupán meddőséget, hanem csontritkulást, hangulati zavarokat, valamint a szívbetegségek kockázatának növekedését is eredményezheti, így az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében családtervezéstől függetlenül is szükséges figyelmet fordítani a panaszok kezelésére.

Milyen szakértőhöz forduljunk?

Korai petefészek-kimerülés tüneteivel javasolt nőgyógyász-endokrinológus, endokrinológus szakorvos felkeresése. Fontos az időben történő diagnózis és kezelés, hiszen bár a folyamat nem fordítható vissza, de az időben való felismeréssel és megfelelő kezeléssel a meglévő petesejtekkel még támogatható egy sikeres várandósság.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.