Milyen út vezet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattól a biopsziáig?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során, ha az endokrinológus szakember göböt fedez fel a pajzsmirigyünkben jogosan merül fel a kérdés, hogy merre tovább, mi legyen a következő lépés?

Míg az ultrahang segítséget nyújt a pajzsmirigy göb méretének, belső szerkezetének vizsgálatában, addig a göbök viselkedésének meghatározásához a pajzsmirigy göb izotópos vizsgálata adhat segítséget. A vizsgálat során a szakorvos képet kap arról, hogy hideg vagy meleg göbbel áll szemben. A pajzsmirigyről kapott színes felvételen látható piros területek meleg göb jelenlétére utalnak, míg hideg göb esetén kék szín rajzolódik ki. Ez a lépés fontos diagnosztikai jelentőséggel bír és a kezelés további menetét is nagymértékben befolyásolhatja – szigorúan mindig az egyéb paraméterek vizsgálata mellett.

A meleg göb pajzsmirigy túlműködést jelezhet, amelynek olyan jellegzetes tünetei jelentkezhetnek, mint a heves szívdobogás, belső feszültség vagy normál étvágy mellett is jelentkező fogyás. Szerencsére a meleg göbök többnyire jóindulatúak, az általuk kiváltott tüneteket és az elváltozás okát azonban szükséges kezelni.

A hideg göbök
kisebb számban fordulnak elő, azonban sokkal nagyobb odafigyelést kívánnak, mivel lehetnek akár rosszindulatúak vagy idővel azzá válhatnak. Éppen ezért az endokrinológus szakorvos szövettani vizsgálatot, azaz biopsziát rendelhet el az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárására.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

Egy kis pihenő után újból jelentkezünk „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunkkal, aminek 6. részében az ultrahang vizsgálatot…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.