Milyen út vezet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálattól a biopsziáig?

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során, ha az endokrinológus szakember göböt fedez fel a pajzsmirigyünkben jogosan merül fel a kérdés, hogy merre tovább, mi legyen a következő lépés?

Míg az ultrahang segítséget nyújt a pajzsmirigy göb méretének, belső szerkezetének vizsgálatában, addig a göbök viselkedésének meghatározásához a pajzsmirigy göb izotópos vizsgálata adhat segítséget. A vizsgálat során a szakorvos képet kap arról, hogy hideg vagy meleg göbbel áll szemben. A pajzsmirigyről kapott színes felvételen látható piros területek meleg göb jelenlétére utalnak, míg hideg göb esetén kék szín rajzolódik ki. Ez a lépés fontos diagnosztikai jelentőséggel bír és a kezelés további menetét is nagymértékben befolyásolhatja – szigorúan mindig az egyéb paraméterek vizsgálata mellett.

A meleg göb pajzsmirigy túlműködést jelezhet, amelynek olyan jellegzetes tünetei jelentkezhetnek, mint a heves szívdobogás, belső feszültség vagy normál étvágy mellett is jelentkező fogyás. Szerencsére a meleg göbök többnyire jóindulatúak, az általuk kiváltott tüneteket és az elváltozás okát azonban szükséges kezelni.

A hideg göbök
kisebb számban fordulnak elő, azonban sokkal nagyobb odafigyelést kívánnak, mivel lehetnek akár rosszindulatúak vagy idővel azzá válhatnak. Éppen ezért az endokrinológus szakorvos szövettani vizsgálatot, azaz biopsziát rendelhet el az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárására.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Mint minden beavatkozás előtt a pajzsmirigy göbök és ciszták kezelésére irányuló lézeres thermoablációs eljárás esetében is van pár olyan vizsgálat,…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.