Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

A cukorbetegség talán az egyik leggyakoribb, minden tizedik embert érintő megbetegedés.

A cukorbetegség talán az egyik leggyakoribb, minden tizedik embert érintő megbetegedés. Míg az 1-es típusú diabétesz leginkább gyermekkorban kezdődik, addig a 2-es típusú cukorbetegség (amely az esetek 90%-át teszi ki) mondhatni igen alattomosan jelenhet meg az érintettek életében. Leggyakrabban 40-65 éves korban kerül először diagnosztizálásra, de a betegség akár már sok évvel korábban is elkezdődhet anélkül, hogy különösebb panaszokat okozna.

A kezeletlen állapot ezért akár évekig fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálásra kerülne, így sokan nem is tudnak róla, hogy érintettek, vagy hajlamosak a betegségre.

MERT A CUKORBETEGSÉG NEM FÁJ!

Sajnos éppen ez vele a “gond”, mert a következményei és szövődményei viszont rengeteg szenvedést és fájdalmat okozhatnak. Egyedüli lehetőség a célirányos szűrővizsgálatok elvégzése, amelyek kiemelt szerepet játszanak a diabétesz megelőzésben, a betegség időben történő felismerésében, valamint a kezelés elindításában.

A DIABÉTESZ BÁRKIT ÉRINTHET

A tévhitekkel ellentétben ugyanis a cukorbetegség bárkit érinthet. A különféle életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegény életmód, stressz és a kalóriadús táplálkozás mind hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Az egészségtelen életmód és a kóros elhízás ugyanakkor háromszorosára növeli a cukorbetegség kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség nagyobb valószínűséggel fordulhat elő családi halmozódás, hasi típusú elhízás vagy magas vérnyomás esetén. Ha korábban terhességi cukorbetegség fordult elő vagy nagyobb súlyú gyermek született, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szűrővizsgálatokra.

A CUKORBETEGSÉG KEZDETBEN TELJESEN TÜNETMENTES IS LEHET

A betegség korai stádiumában nincsenek jellegzetes tünetek, ezért a leggyakrabban csak szűrővizsgálat vagy más panaszok mentén végzett kivizsgálás segít a diagnózis felállításában. Későbbi szakaszban jelentkező tünetek közé tartozik a gyakori vizeletürítés, szomjúság érzés, fáradtság érzés, érzéskiesés a végtagokban, bőrviszketés, lassan gyógyuló sérülések, látásproblémák és magas vérnyomás. Ha ezek közül bármelyik megjelenik, javasolt szakorvoshoz fordulni és a megfelelő szűrővizsgálatokat végeztetni.

A CUKORBETEGSÉG tehát NEM FÁJ! A KÖVETKEZMÉNYEI viszont IGEN! A korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a jeleket és azonnal érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő időben megkezdett ellátásért!

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya, az esetek többségében, ettől sokkal komplexebb tényezők állnak a háttérben. A túlsúly és…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.