A várandósság ideje alatt is kiemelten fontos odafigyelni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra a kismama és a magzat egészségének érdekében. A várandósság ideje alatt a kismama szervezete rengeteg változáson megy keresztül, amelyhez alkalmazkodnia szükséges. Többek között az anyai szervezet valamennyi funkciójának aktivitása megnő, a magzat növekedésével pedig fokozódik a szív, a tüdő és a vese munkája. Mindezeken túl alapvető emésztőrendszeri, hormonális és pszichés változások zajlanak le kismama szervezetében. A tudatos étkezés szerepe ebben az időszakban kiemelt jelentőségű, hiszen az anya többlet táplálkozásából adódó esetleges túlsúlya megnövelheti a terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, toxémia, húgyúti fertőzések valamint szülési komplikációk kockázatát is.

Milyen témakörökben segít a dietetikus ebben az időszakban?

Egyéni igények, fennálló alapbetegség, ételintoleranciák vagy a várandósság ideje alatt jelentkező cukorbetegség megléte esetén minden esetben javasolt dietetikus szakember segítségét kérni az egyénre alakított megfelelő étrend kialakításában.