Várandósság alatt jelentkező cukorbetegség vagy ismert magas cukorbetegség kockázat esetén szükséges szénhidrát-diéta összeállítása

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség, vagy ismert magas cukorbetegség kockázat esetén szükséges célirányosan összeállított szénhidrát-diéta oktatást, mindazoknak a kismamáknak ajánljuk, akiknek kezelőorvosa szénhidrát-diéta követését javasolta a várandósság ideje alatt.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A várandósság ideje alatt fellépő cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formában a várandósok mintegy 5%-át érinti. Azoknál a nőknél, akiknek a szervezete nem képes az inzulin termelés megfelelő léptékű fokozására, és ezáltal a vér cukorszintjének optimális tartományon belül tartására, a endokrinológus-diabetológus szakorvos speciális szénhidrát-diétát ír elő. Az étrend megtanulása és betartása kiemelt jelentőségű mind a kismama mind pedig a magzat egészségének szempontjából, hiszen a nem megfelelő táplálkozás komoly következményekkel járhat nemcsak a várandósság ideje alatt diagnosztizált cukorbetegség, de a már ismert cukorbeteg várandósok esetében is.

Az ilyen típusú étrend kialakítása és megtanítása minden esetben szakképzett és tapasztalt dietetikus feladata. A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség, vagy ismert magas cukorbetegség kockázat esetén szükséges célirányosan összeállított szénhidrát-diéta oktatást, mindazoknak a kismamáknak ajánljuk, akiknek kezelőorvosa szénhidrát-diéta követését javasolta a várandósság ideje alatt:
a várandósság alatt kialakult terhességi cukorbetegség, vagy
már ismert magas diabétesz kockázat mellett történő babavárás miatt.

Milyen témakörökben segít a dietetikius?

A gesztációs diabétesz étrend alapelvei.

Hogyan alakul ideálisan a megfelelő szénhidrát-tartalmak elosztása a nap folyamán?

A gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megismerése, valamint ezek jelentősége az ajánlott étrendben.

Melyek a kerülendő ételek/élelmiszerek a várandósság ideje alatt?

Hasznos tanácsok a mindennapokra: gyors, praktikus megoldások, kész ételek, egészséges nassolnivalók beiktatása az étrendbe.

Intézményünkben a pácienseinkkel történő együttműködés hatékonyságának növelésére a kezelőorvos és a dietetikus között folyamatos konzultáció zajlik a kismama kórállapotával kapcsolatban, így egymás munkájának kiegészítésével együtt nyújtanak segítséget várandósainknak.

Orvosok

Ádám Judit MSc

Dietetikus, Perinatális szaktanácsadó és Okleveles táplálkozástudományi szakember

Koroly Réka

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.