Várandósság alatt fellépő pajzsmirigy betegségek vizsgálata és kezelése

A várandósság ideje alatt kiemelten fontos a pajzsmirigy hormon eltéréseinek megfelelő rendezése, hiszen a magzatnak megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szüksége az egészséges fejlődéshez.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A várandósság ideje alatt kiemelten fontos a pajzsmirigy hormon eltéréseinek megfelelő rendezése, hiszen a magzatnak megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormonra van szüksége az egészséges fejlődéshez. Az anyánál fennálló pajzsmirigy alulműködés már enyhe formában is fokozhatja számos, várandósság alatt esetlegesen kialakuló szövődmény megjelenésének kockázatát: emelkedhet a koraszülések kockázata, az újszülötteknél pedig alacsonyabb születési testsúly, mentális vagy idegrendszeri fejlődési zavarok jelentkezhetnek. Éppen ezért kiemelten fontos már a várandósság tervezésekor, illetve a várandósság ideje alatt is az anya pajzsmirigy hormonszintjének rendszeres ellenőrzése. A várandósság alatt az anyai szervezet pajzsmirigy hormon igénye megnő, ennek megfelelően a pajzsmirigy hormontermelése fokozatosan emelkedik, hozzávetőlegesen 50%-kal haladja meg az azt megelőző szintet. Fennálló pajzsmirigy alulműködés esetén természetes formában ez az emelkedés magától nem tud bekövetkezni, ilyenkor ezt megfelelő hormonpótlással szükséges támogatni. Amennyiben az édesanya már a várandósság előtt is kezelve volt, úgy a várandósság felismerésekor a szokásos hormonpótlás mennyiségének emelése válhat szükségessé az aktuális laboreredmények ismeretében. A kezelőorvos ezért a várandósság alatt mindvégig, javasoltan 3-4 hetente ellenőrzi a pajzsmirigy hormonok szintjét és szükség esetén módosítja a gyógyszer dózisát. Szülés után az anyai szervezet addigi magasabb hormonigénye visszamérséklődik, így értelemszerűen a pajzsmirigy hormon pótlás mértéke is ennek megfelelően, ehhez igazodva változik. A kezelőorvos által meghatározott, szülés után alkalmazott pajzsmirigy hormon dózis mellett javasoltan 6 héttel szükséges újabb hormonszint vizsgálatot végezni, ennek pontos idejét azonban minden esetben a gondozó orvos állapítja meg.

Orvosok

Dr. Kováts Viktória

Belgyógyász-Endokrinológus szakorvos

Dr. Szűcs Márta

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus szakorvos

Dr. Bakos Bence PhD

Belgyógyász-Endokrinológus szakorvos

Dr. Major Judit Virág

Belgyógyász-Endokrinológus szakorvos

Dr. Halász György László

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus, Diabetológus szakorvos

Dr. László Dániel

Szülész-Nőgyógyász, Endokrinológus Szakorvos, Szakmai vezető

Dr. Varga Tímea PhD

Belgyógyász- Endokrinológus szakorvos, Orvosigazgató

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.