Kóros hajhullás hajritkulás kopaszodás bőrgyógyászati hátterének vizsgálata és kezelése

Hajgyógyászatunkon számos helyi készítmény áll rendelkezésünkre, amelyek átmenetileg megállítják, javíthatják a hajvesztést. A célirányos hajkezelések kiválasztásakor egyre nagyobb teret hódítanak a nyomelemekben, aminosavakban gazdag mezoterápiás hajkezelések, amelyeket alkalmazva hatásos esztétikai eredmény érhető el.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Az androgén alopecia az egyik leggyakoribb hajvesztés típus – a férfiak körülbelül 50%-át, a 40-50 éves nők közel 15%-át érinti, amely arány a menopauza után tovább nő. Ezt a típusú hajvesztést hormonális alopeciának is hívják, mert a folliculusok eltérő androgén érzékenységének köszönhetően típusos mintázatot mutat (jellemzően a halánték és fejtető érintett), ritkább esetekben megtartott hajvonal melletti diffúz felritkulást észlelünk. Ebben a típusban a hajhagymák miniatürizálása figyelhető meg leginkább. Az állapot nem kóros, inkább esztétikai problémát jelent, illetve kiemelt odafigyelést igényel a kopasz területek fényvédelme, hiszen ott nagyobb eséllyel alakulhatnak ki bőrdaganatok. Az androgén alpoecia kialakulásában öröklött genetikai tényezők, valamint a környezeti faktorok is egyaránt szerepet játszanak.

A hajvesztés kezelése elsősorban a folyamat lefolyásának lassítására irányul. Hajgyógyászatunkon több helyi készítmény áll rendelkezésünkre, amelyek átmenetileg megállítják, javíthatják a hajvesztést. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is javasolt lehet, de a mellékhatások miatt ezeket csak indokoltan, ritkább esetekben alkalmazzuk. A célirányos hajkezelések kiválasztásakor egyre nagyobb teret hódítanak a nyomelemekben, aminosavakban gazdag mezoterápiás hajkezelések, a PRP (drakula) kezelés, amelyeket kúraszerűen alkalmazva hatásos esztétikai eredmény érhető el.

A telogen effluvium a felgyorsult hajvesztés folyamata, amely során a növekedési fázisban, valamilyen behatás éri a hajszálakat, amely a hajszálak idő előtti kihullását eredményezi. A felgyorsult hajvesztés az egyik leggyakoribb nem hegesedő, átmeneti alopecia típusú hajat érintő betegség. A hajhullást hátterében számos tényező meghúzódhat. Okozhatja fokozott, tartós stressz, cukorbetegség, hormonális változások (például terhesség, szülés, pajzsmirigy betegség), hiánybetegségek (vas, fehérje), szélsőséges diéták, súlyos betegség, műtét, bizonyos fertőzések (például. covid), A-vitamin fokozott fogyasztása, de akár egyes gyógyszerek szedése is kiválthatja. A fokozott hajhullás jellemzően a behatás után 2-4 hónappal kezdődik, amely az esetek többségében spontán rendeződik. Bizonyos állapotokban azonban, illetve amennyiben a kiváltó ok közvetlenül nem szűnik meg a kezdeti hajvesztés, akár krónikus hajhullásba is átválthat.

Az ún. poszt-covid hajhullás következtében tapasztalt fokozott hajvesztés jellemzően a vírusfertőzés első tünetei után 2 hónappal jelentkeznek, átlagosan két hónapig tartanak, majd az esetek nagy részében spontán javulás észlelhető. A vizsgálatok kimutatták, hogy mindazoknál, akiknél a koronavírus tünetetek több mint 10 napig fennálltak, vagy súlyos tüneteik voltak, esetleg szaglásvesztés is jelentkezett, a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakul ki a fokozott hajvesztés. A hajhullás a páciensek jelentős részénél hosszútávon is tartóssá válik, vagy egyéb kellemetlen tünetek maradnak fenn, mint például a fejbőrön tapasztalt fájdalom vagy égő érzés. A panaszok kezelésére lokálisan gyulladáscsökkentő, keringést fokozó készítmények alkalmazhatók, szükség esetén fájdalomcsillapító adásával kiegészítve. A fokozott hajvesztés kezelésében nagyon jó eredményeket érünk el a hatóanyagban gazdag mezoterápiás hajkezeléseinkkel, valamint PRP (Drakula) kezelés alkalmazásával is.

Orvosok

Dr. Somogyi Patrícia

Bőrgyógyász-Kozmetológus szakorvos

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.