A cöliákia, hétköznapi nevén gluténérzékenység (lisztérzékenység) egyre gyakrabban diagnosztizált felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Felnőtt korban a betegség számos esetben csak hosszabb idő elteltével és rendszerint más kórállapotok kivizsgálása során kerül felismerésre. Gyakran más autoimmun állapotok (leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy gyulladás – Hashimoto betegség) társbetegségeként is jelentkezik. A tünetek hátterében a táplálékkal bevitt glutén, illetve annak egyik összetevőjével a gliadin nevű fehérjével szembeni túlérzékenység áll.

Milyen tünetek utalhatnak gluténérzékenységre?

Panasz esetében kiemelten fontos az elváltozást időben felismerni és a gluténmentes diétát mihamarabb beállítani. Endokrinológiai – gasztroenterológiai szakorvosi és dietetikai gondozással, megfelelően beállított gluténmentes étrenddel tünetmentesség érhető el.