Gluténmentes diéta összeállítása

A gluténérzékenység egyre gyakrabban diagnosztizált felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Panaszok esetében kiemelten fontos az elváltozást időben felismerni és a gluténmentes diétát mihamarabb beállítani. A megfelelően beállított gluténmentes étrenddel tünetmentesség érhető el.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A cöliákia, hétköznapi nevén gluténérzékenység (lisztérzékenység) egyre gyakrabban diagnosztizált felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Felnőtt korban a betegség számos esetben csak hosszabb idő elteltével és rendszerint más kórállapotok kivizsgálása során kerül felismerésre. Gyakran más autoimmun állapotok (leggyakrabban autoimmun pajzsmirigy gyulladás – Hashimoto betegség) társbetegségeként is jelentkezik. A tünetek hátterében a táplálékkal bevitt glutén, illetve annak egyik összetevőjével a gliadin nevű fehérjével szembeni túlérzékenység áll.

Milyen tünetek utalhatnak gluténérzékenységre?

  • puffadás érzés
  • általános hasi fájdalom
  • nagy mennyiségű, laza széklet
  • megfelelő étkezés melletti testsúlycsökkenés
  • vashiány, vérszegénység
  • fáradékonyság
  • vitamin hiány (D-, E-, K,- A-, B12)
  • nyomelem, kalcium és magnézium hiány

Panasz esetében kiemelten fontos az elváltozást időben felismerni és a gluténmentes diétát mihamarabb beállítani. Endokrinológiai – gasztroenterológiai szakorvosi és dietetikai gondozással, megfelelően beállított gluténmentes étrenddel tünetmentesség érhető el.

Orvosok

Ádám Judit MSc

Dietetikus, Perinatális szaktanácsadó és Okleveles táplálkozástudományi szakember

Koroly Réka

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.