Várandósság alatti cukorbetegség: Gyakori kérdések és válaszok

Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.

Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze. Dr. Major Judit Virág, endokrinológus szakorvos segítségünkre volt az alapok tisztázásában és az életmód terápia révén Koroly Réka, a PeriodX vezető dietetikusa megosztotta velünk az eddigi tapasztalatait.

Miért alakul ki a várandósság alatti cukorbetegség?

Általánosságban elmondható, hogy a terhességi hormonok inzulinrezisztenciát okoznak és növelik a vércukor értékét a második, de főleg a harmadik trimeszterben. Ezzel magyarázható, hogy egyébként egészséges nőknél szintén kialakulhat a várandóssági cukorbetegség a hormonok hatására. Természetesen, mint sok más esetben itt is szerepet játszik a genetikai hajlam és vannak olyan rizikó faktorok, amelyek fokozzák a kialakulásának kockázatát. Veszélyeztető tényezők közé sorolható például a PCO szindróma, korábbi szénhidrát anyagcsere zavar vagy akár a magasabb anyai életkor.

Milyen tünetei lehetnek?

Nincs különösebb fizikális jele, nem feltétlenül veheti észre a kismama. Amikor már megjelennek tünetek, akkor már olyan magas vércukor értékről beszélünk, amit már nem szabad megvárni. Az időben történő felismerés érdekében minden várandósnál elvégzésre kerül egy cukorterheléses vizsgálat a 24. heti labor keretein belül. A szűrővizsgálat segítségével a tünetmentes fázisban kiderülhet a gesztációs diabétesz, így időben elkezdődhet a terápia.

Minden esetben inzulinterápia szükséges?

A várandósság alatti cukorbetegséget minden esetben kezelni kell – hangsúlyozza a szakember – , azonban a legfontosabb kezelés az életmód terápia. Az esetek többségében a megfelelő étrenddel és testmozgással karban tartható a vércukorszint és nem szükséges inzulinterápia.

Ennél a pontnál kapcsolódik be Koroly Réka vezető dietetikus, aki endokrinológus kollégákkal folyamatosan kooperál, sőt bizonyos esetekben a két szakember külön konzultál egy-egy páciensről a megfelelő, személyre szabott terápia kialakítása végett.

Miben tud segíteni a dietetikus?

Az életmód terápia részeként a dietetikusnak nélkülözhetetlen szerepe van várandósság alatti diabétesz kezelésében. Személyre szabott étrenddel támogatja az édesanyák egészségét, hiszen minden kismamának más az életritmusa, ízlése, mások a lehetőségei.

várandósság alatti cukorbetegség

Miért fontos a megfelelő étrend ebben az állapotban?

A várandóssági diabétesz alatt a megfelelő étrend kulcsfontosságú, hiszen a cukorbetegség gyógyszeres támogatása a várandósság alatt nem javasolt. Emiatt első körben mindig az étrenddel szükséges megpróbálni a megfelelő szinten tartani a normál cukoranyagcserét, így szerencsére nagyon sok esetben ezáltal elkerülhetővé válik az inzulinterápia.

Beszélgetés során mindkettő szakember kiemelte, hogy életmód terápia a legfontosabb kezelés a várandósság alatti cukorbetegségben. Konzultációik során egymással szorosan együttműködve segítik a kismamákat az egészséges és teljes áldott állapot megélésében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.
A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.