Valóban hizlalnak a várandós vitaminok?

Pácienseink gyakori kérdése, hogy okozhatják-e az általuk szedett vitaminok a felesleges súlygyarapodásukat? Ugyan ez egy általános tévhit, de a várandósvitaminok alapvetően nem hizlalnak, hiszen ezek a vitaminok és ásványi anyagok kifejezetten az anya és a magzat egészségét támogatják a várandósság ideje alatt. A várandós vitaminok kiegyensúlyozott mennyiségben tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a várandós nőnek szüksége van egészségének fenntartásához, valamint a magzat megfelelő ütemű fejlődéséhez.

A várandósvitaminok szedése és a testsúly nem megfelelő ütemű gyarapodása között tehát nincs közvetlen kapcsolat, ugyanakkor a vitaminok közvetett úton hozzájárulhatnak ehhez a folyamathoz. Az egyes vitaminok pótlása ugyanis fokozhatja az étvágyat azokban az esetekben, ahol a kismamánál megelőzően valamilyen hiányállapot állt fenn. Ennek hatásaként a vitamin pótlása akár az étvágy növekedését is okozhatja, amely aztán közvetve plusz kilók felszaladásához vezethet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a várandósság során mindig szükség van némi testsúlygyarapodásra, hiszen ez normális része a várandóssági folyamatnak. Az egészséges testsúlygyarapodás függ az anya kiinduló testsúlyától, az egészségi állapotától és számos egyéb tényezőtől.

A várandósvitaminok az egészséges étrend kiegészítéseként kell szolgálniuk, és nem helyettesítik a változatos és tápláló étrendet. A várandósság alatt éppen ezért kiemelten fontos az egészséges táplálkozás és a megfelelő fizikai aktivitás fenntartása a szükséges tápanyagok biztosítása érdekében.

Minden várandós nőnek ajánlott konzultálni orvosával várandósvitaminok szedése előtt, mivel az igények és az ajánlások egyénenként változhatnak.

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz…
Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.