Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

A PCOS nem akadályozza meg a sikeres várandósságot, azonban tudatosan kell foglalkozni a problémával és szakértő segítségét kell kérni a PCOS kezelése és a termékenység javítása érdekében.

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza meg a sikeres várandósságot, azonban tudatosan kell foglalkozni a problémával és szakértő segítségét kell kérni a PCOS kezelése és a termékenység javítása érdekében.

De mi is az a PCOS és mi köze van a teherbeeséshez?

A PCOS  (policisztás petefészek szindróma) egy igen gyakori nőgyógyászati-endokrinológiai probléma, amely a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése. A betegség és a sikertelen teherbeesések egyik leggyakoribb okaként tartják számon.

A PCOS gyakran hátterében nemcsak genetikai tényezők állnak, hanem többnyire a magas az inzulinszint is. A kialakult az inzulinrezisztencia esetén a petefészkek több férfi nemi hormont termelnek, amely gátolhatja a spontán teherbeesést. Az emelkedett androgén (férfi) hormonszint pedig számos egyéb kellemetlen tünetet okozhat, például: pattanásos, zsíros bőr, rendszertelen menstruáció, terméketlenség, hajhullás vagy férfias típusú kopaszodás, kóros elhízás, vagy erős szőrnövekedés.

Mit lehet tenni a sikeres várandósság érdekében?

A PCOS kezelésének alappillérei: a DIAGNÓZIS felállítása, az ÉLETMÓDVÁLTÁS, szükség esetén GYÓGYSZERES támogatás.

PCOS diagnózis felállítása

A policisztás ovárium szindróma sok esetben későn derül ki, vagy későn figyelnek fel a tünetekre ezért diagnosztizálása nem mindig könnyű. A PCOS diagnózisának felállításához nőgyógyászati-endokrinológiai kivizsgálás és célirányos laborvizsgálatok szükségesek első lépésben.

Életmódváltás

A terápia része lesz az Életmódváltás. Bár a túlsúly önmagában is csökkentheti a teherbeesés esélyeit, PCOS esetén különös figyelmet kell fordítani a felesleges kilók leadására. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és étrend (PCOS diéta) kialakítása dietetikus segítségével, valamint személyre szabott mozgásterápia beiktatása.

PCOS étrend PeriodX
A megfelelő étrend kialakítása elengedhetetlen része a PCOS kezelésének

Ne feledkezzünk el a lelki egyensúlyról sem, mert a stressz növelheti a kortizolszintet, amely mellékvese kimerülést okozhat (ez is hozzájárulhat a meddőséghez), hanem inzulinszint-emelkedést is eredményezhet. Ráadásul a túlzott stressz súlyosbítja a PCOS tüneteit.

Gyógyszeres kezelés

Az életmódváltás mellett gyakran szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, hogy a PCOS ne jelentsen akadályt a gyermekvállalásban. Mivel gyakran az inzulinrezisztencia áll a PCOS hátterében, ezért fontos annak kezelése is. Erre szakorvosunk gyógyszeres kezelést (metformin) is javasolhat, amely nemcsak csökkenti az inzulinszintet, hanem segít a fogyásban is.

A PCOS kezelése tehát egy hosszadalmas és sok türelmet igénylő folyamat, amely több szakterület együttes bevonását, támogatását és együttműködését igényli a pácienssel.  Az egyénileg beállított gondozási folyamat a jól beállított anyagcsere és hormonszintek, valamint az életmódváltás esetén lehetséges a természetes úton való teherbeesés is.

Azokban esetekben, ahol más kórképek vagy szövődmények akadályozzák a természetes teherbeesést, akkor PCOS esetén is érdemes lehet elgondolkodni a mesterséges megtermékenyítésen.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.