Sport és Táplálkozás: Hogyan hozd ki magadból a legjobbat?

Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.

A sport nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak. A rendszeres testmozgás alapvető jelentőségű a testsúly-szabályozás és az elhízás megelőzése szempontjából, azonban nemcsak akkor ajánlott, ha fogyni szeretnénk.

Inzulinrezisztencia esetében például a rendszeres testmozgás kifejezetten a terápia részét képezi, hiszen növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Természetesen ilyenkor is fontos odafigyelni a megfelelő étkezésre és fejben tartani néhány általános dietetikai ajánlást, hogy az edzés valóban hatékony legyen!

Soha ne eddzünk éhgyomorra!

Az éhgyomorra történő edzés az alacsony vércukorszint miatt rosszullétet, szédülést okozhat és üres gyomorral önmagában az edzés sem hatékony.

A sportolás előtti étkezés

Az edzés előtti étkezés időpontja többnyire egyéni tényezőktől függ, de körülbelül 1 órával előtte ideális időzíteni, mert ekkor a gyomor már kellőképpen ki tud ürülni.

Edzés előtt semmiképp sem ajánlott túlságosan megterhelni a szervezetet. A rostok és a zsíros, fehérjedús ételek ugyanis több ideig tartózkodnak a gyomrunkban, ezáltal az edzés is nehézkessé válhat.

Elsősorban a könnyebben emészthető, alacsonyabb zsírtartalmú és nem túl magas rosttartalmú ételeket részesítsük előnyben. Leginkább szénhidrátokat ajánlott ilyenkor fogyasztani, mivel a fehérje és a zsír nehezebben emészthető tápanyagok.

Sportolás előtt ajánlottak (a gyorsan felszívódó szénhidrátok) a gyümölcsök, a cukormentes joghurtok, a zöldség és gyümölcs turmixok, a gyümölcsös zabkása vagy pár darab cukormentes keksz.

A sportolás utáni étkezés

Edzés után a legfontosabb a szénhidrát raktárok megfelelő visszatöltése, illetve elengedhetetlen a fehérjék pótlása is. Ilyenkor gyors megoldásként ideális lehet cukormentes fehérjeszelet vagy müzli szelet.

sport és táplálkozás
Edzés után a legfontosabb a szénhidrát raktárok visszatöltése

Az otthon elkészített ételek tekintetében mindenképpen a fehérjedús ételeket részesítsük előnyben megfelelő szénhidrátokkal kombinálva azokat: csirkehús, halak, tojás, hüvelyesek, párolt zöldségek, teljes kiőrlésű pékáruk vagy lassú felszívódású köretek formájában.

Speciális szénhidrát-diéták esetén mindenképpen javasolt egyéni edzésterv és ehhez igazodó megfelelő étrend kialakítása, dietetikus szakember segítségével. A dietetikus gyakorlati és elméleti táplálkozási alapismeretek átadásával nyújt megfelelő támogatást az előírt diéta megértésének és kialakításának kezdeti időszakában, valamint az életmódváltás kapcsán.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Koroly Réka, a PeriodX vezető dietetikusa segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a koleszterin és a táplálkozás kapcsolatáról. A cikkből az is kiderül, milyen ételeket ajánlott kerülni a dietetikus szerint.
Nagy örömmel értesítjük pácienseinket, hogy októbertől elindul kardiológia magánrendelésünk. Korszerű diagnosztikai eszközökkel és személyre szabott kezelésekkel várunk felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Tapasztalt kardiológus és gyermekkardiológus szakorvosaink segítenek a szív- és érrendszeri problémák hatékony megelőzésében és kezelésében.
Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.