PMS minden, amit tudsz és amit még nem tudsz róla

A premenstruációs szindróma (PMS) olyan testi-lelki tünetegyüttesek kellemetlen kombinációja, amelyben a panaszok jellemzően a menstruációt megelőző 7-10 napon jelentkeznek, majd a vérzés kezdetekor, vagy röviddel azután teljesen meg is szűnnek.

A premenstruációs szindróma (PMS) olyan testi-lelki tünetegyüttesek kellemetlen kombinációja, amelyben a panaszok jellemzően a menstruációt megelőző 7-10 napon jelentkeznek, majd a vérzés kezdetekor, vagy röviddel azután teljesen meg is szűnnek. Ezért az érzelmi és fizikai hullámvasutazásért az ovuláció utáni napokban bekövetkező hormonális egyensúly – az ösztrogén, a progeszteron és a szerotonin hormonszintek – felborulása okolható.

A PMS tünetei rendkívül széles skálán mozognak, mintegy 150 féle testi, pszichés és egyéb panasz írható a számlájára. Valamilyen PMS tünetet közel minden negyedik menstruáló nő tapasztal élete során. A tünetek a menstruációs ciklus minden hónapjában ismétlődhetnek, súlyosságuk egyénileg változó lehet. Vannak, akik szinte meg sem érzik, míg másoknál negatívan befolyásolja az életminőséget: korlátozhatja a megszokott mindennapi tevékenységeket, tönkre tehet párkapcsolatokat, de akár átmeneti munkaképtelenséget is okozhat. Az életkorral jellemzően a panaszok is változnak.

A premenstruációs szindróma tüneteit elsősorban viselkedésük szerint osztályozzuk, amely alapján megkülönböztetünk fizikai, mentális és viselkedési tüneteket.
Fizikai/testi tünetek: mellek érzékenysége, mellfeszülés, hasi fájdalom vagy görcsök, fejfájás, migrén, súlygyarapodás, émelygés vagy hányás

Érzelmi és mentális tünetek: hangulatingadozások, ingerlékenység, fokozott érzékenység, sírás, szorongás vagy feszültség

Viselkedési tünetek: alvászavarok, étvágytalanság / kívánósság, koncentrációs zavarok, libidó csökkenés, csökkent motiváció, döntésképtelenség

PMS
A PMS egyik tünete lehet az alvászavar

A PMS diagnózisának felállítása igen összetett folyamat a más betegségekre is jellemző, nehezen elkülöníthető tünetegyüttesek miatt. A panaszok ciklusos megjelenése árulkodó lehet, ugyanakkor a tünetek rendkívüli változatossága miatt szükséges más kórállapotok (pajzsmirigy zavarok, menstruációs ciklus-, peteérés rendellenességei, PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis) kizárása kezelőorvosunk segítségével.

A PMS tüneteinek enyhítésére és kezelésére különböző módszerek léteznek. Kiemelten érdemes fókuszálni az életmódbeli változtatásra, a diétára, a megfelelő testmozgásra, valamint a stresszkezelésre a testi-lelki egyensúly helyreállítása érdekében.

Súlyosabb esetekben, vagy a tartósan fennálló, életminőséget is zavaró tünetegyüttesek esetén javasolt szakértővel (nőgyógyász, pszichológus) konzultálni a megfelelő kezelés és támogatás kialakítása érdekében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.