PCOS (policisztás ovárium szindróma) a sikertelen próbálkozások hátterében.

A minden tizedik nőt érintő PCO szindrómát, vezető meddőségi okok között tartják számon. A policisztás ovárium szindróma egy, a fogamzó képes korú nők körében leginkább elterjedt és igen összetett hormonális elváltozás. A tünetek nagyon változatos formában jelentkezhetnek, mivel alapvetően több szervet is érintő betegségről van szó.

A PCOS hátterében meghúzódó hormonális egyensúly felborulása mögött a férfi nemi hormonok, közölük az androgén megnövekedett mennyisége áll. A női szervezetben normál körülmények között is megtalálható, azonban túlzott mennyisége számos kellemetlen tünet okozója lehet. A megnövekedett hormonmennyiség miatt gyakran alakulhat ki erősen pattanásos bőr, túlsúly, valamint jellemző tünet a menstruációs ciklusban bekövetkezett rendszertelenség. A PCOS kísérőjelensége lehet az arcon, végtagokon és mellkason tapasztalható fokozott szőrnövekedés. A betegség a nevét a petefészekben található apró cisztákról kapta, ami a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során jellegzetes képet ad, mely diagnosztikai jelleggel bír. A petefészek ezen kóros elváltozása megnehezíti a megtermékenyítést, így a PCOS gyakran állhat a párok sikertelen próbálkozásai mögött. A betegség egyik sajátossága, hogy a felsorolt elváltozások nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek.

A pontos diagnózis felállításához egyaránt szükséges endokrinológus és nőgyógyász szakorvos bevonása, mivel PCOS gyanúja esetén a páciens alapos kikérdezése mellett indokolt vérvétel vizsgálat, hasi -és hüvelyi ultrahang.
A betegség hormonális összetettsége miatt a kezelés szintén több fronton történik. A gyógyszeres terápia a hormonszintek normalizálásában játszik kiemelt szerepet, amely pozitív hatást gyakorol a problémás bőrre, a fokozott szőrnövekedésre, valamint megszünteti a vérzészavarokat. A kezelés másik alappillére az életmódterápia, amely magába foglalja az egyénre szabott speciális PCOS étrendet és a rendszeresen végzett, közepesen megterhelő testmozgás.

Az életmódterápiát és a szakorvosok utasításait követve a PCO szindróma által okozott számos kellemetlen tünet csökkenthető, így biztosítva jelentős javulást a páciensek mindennapjaiban.

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz…
Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.