PCOS (policisztás ovárium szindróma) a sikertelen próbálkozások hátterében.

A minden tizedik nőt érintő PCO szindrómát, vezető meddőségi okok között tartják számon. A policisztás ovárium szindróma egy, a fogamzó képes korú nők körében leginkább elterjedt és igen összetett hormonális elváltozás. A tünetek nagyon változatos formában jelentkezhetnek, mivel alapvetően több szervet is érintő betegségről van szó.

A PCOS hátterében meghúzódó hormonális egyensúly felborulása mögött a férfi nemi hormonok, közölük az androgén megnövekedett mennyisége áll. A női szervezetben normál körülmények között is megtalálható, azonban túlzott mennyisége számos kellemetlen tünet okozója lehet. A megnövekedett hormonmennyiség miatt gyakran alakulhat ki erősen pattanásos bőr, túlsúly, valamint jellemző tünet a menstruációs ciklusban bekövetkezett rendszertelenség. A PCOS kísérőjelensége lehet az arcon, végtagokon és mellkason tapasztalható fokozott szőrnövekedés. A betegség a nevét a petefészekben található apró cisztákról kapta, ami a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során jellegzetes képet ad, mely diagnosztikai jelleggel bír. A petefészek ezen kóros elváltozása megnehezíti a megtermékenyítést, így a PCOS gyakran állhat a párok sikertelen próbálkozásai mögött. A betegség egyik sajátossága, hogy a felsorolt elváltozások nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek.

A pontos diagnózis felállításához egyaránt szükséges endokrinológus és nőgyógyász szakorvos bevonása, mivel PCOS gyanúja esetén a páciens alapos kikérdezése mellett indokolt vérvétel vizsgálat, hasi -és hüvelyi ultrahang.
A betegség hormonális összetettsége miatt a kezelés szintén több fronton történik. A gyógyszeres terápia a hormonszintek normalizálásában játszik kiemelt szerepet, amely pozitív hatást gyakorol a problémás bőrre, a fokozott szőrnövekedésre, valamint megszünteti a vérzészavarokat. A kezelés másik alappillére az életmódterápia, amely magába foglalja az egyénre szabott speciális PCOS étrendet és a rendszeresen végzett, közepesen megterhelő testmozgás.

Az életmódterápiát és a szakorvosok utasításait követve a PCO szindróma által okozott számos kellemetlen tünet csökkenthető, így biztosítva jelentős javulást a páciensek mindennapjaiban.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Kizárólag én lehetek felelős az elhízásomért?

Az elhízás, nem feltétlenül az akaraterő hiánya, az esetek többségében, ettől sokkal komplexebb tényezők állnak a háttérben. A túlsúly és…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.