Pajzsmirigy göb vizsgálata: Hogyan derülhet ki, hogy rosszindulatú?

Az 1cm feletti vagy szerkezetileg gyanús göbök esetében további kivizsgálás szükséges annak megállapítására, hogy jó-vagy rosszindulatú (daganatos) elváltozással van-e dolgunk.

A pajzsmirigy göb előfordulása igen gyakori, az elváltozás bárkinél megjelenhet. A legtöbb embernél legalább egy göböt diagnosztizálnak a pajzsmirigyben életük során. A pajzsmirigy göbösödés gyanúja első ízben endokrinológiai vizsgálat, vagy pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során merülhet fel.

Bár a kisebb göbök többnyire panaszmentesek és nem érzékelhetőek, a nagyobb göbök ugyanakkor sok esetben akár tapintással is érezhetőek, esetleg szemmel is láthatóak lehetnek, valamint kellemetlen panaszokat is okozhatnak.

Amennyiben kezelőorvosunk göböt állapít meg nálunk, nem kell feltétlenül kétségbe esni, hiszen a vizsgált pajzsmirigy göbök 70-80%-a jellemzően jóindulatú elváltozás. A kisebb göbök többnyire problémát nem okoznak elegendő ezek rendszeres szakorvosi nyomon követése.

Az 1cm feletti vagy szerkezetileg gyanús göbök esetében viszont további kivizsgálás szükséges annak megállapítására, hogy jó-vagy rosszindulatú (daganatos) elváltozással van-e dolgunk. Az időben történő felismerés és a megfelelő lépések megtétele kulcsfontosságú a hatékony kezelési folyamat meghatározásának érdekében.

Intézményünk korszerű diagnosztikai eljárásai lehetővé teszik a göbök azonnali átfogó vizsgálatát a göb jóindulatú vagy daganatos természetének megállapítására, hogy a szükséges további lépéseket időben meg tudjuk tenni pácienseink egészsége érdekében.

A diagnosztizált pajzsmirigy göbök szerkezeti vizsgálatának egyik leghatékonyabb módszere az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel (FNAB), amely pajzsmirigy göböt alkotó sejtek további vizsgálatát teszi lehetővé, valamint alapvető szerepe van a jó-és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi, az eredmény jellemzően pár munkanapon belül meg is érkezik.

pajzsmirigy göb mintavétele FNAB

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben pajzsmirigy göböt állapítottak meg nálunk a göb kivizsgálásának további menetét, az ultrahang kép és a klinikai tünetek figyelembevételével minden esetben a kezelőorvos határozza meg.

Pajzsmirigy göbösödés esetén javasolt tehát felkeresni pajzsmirigy göbök kezelésében tapasztalt intézményt, ahol a pontos diagnózist követően segítenek a felesleges aggodalmak eloszlatásában, valamint a további célirányos kezelési folyamat meghatározásában.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Csontritkulás: a csendes csontbetegség, amelyre oda kell figyelni

Csontritkulás: a csendes csontbetegség, amelyre oda kell figyelni

A változókorba lépő nők 40-60 éves koruk között a normál csonttömegük egyharmadát is elveszíthetik. A csontritkulást sokszor úgynevezett néma kórnak…
Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztensként sem múlhat el a nyár friss, finom gyümölcsök nélkül, amelyek magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén meghatározó…
Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet?  - Vércukormérés kezdőknek

Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet? - Vércukormérés kezdőknek

Vércukorszint mérésre nem csak azoknak lehet szükségük, akik ténylegesen cukorbetegek. A vércukormérés sokszor része egyes kivizsgálási folyamatoknak, de része lehet…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.