Pajzsmirigy alulműködés esetén életem végéig gyógyszert kell szednem?

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisát követően gyakran merül fel a kérdés pácienseinkben, hogy innentől életük végéig szükséges majd a gyógyszer szedése, vagy egy idő után el lehet majd búcsúzni tőle?

A pajzsmirigy alulműködés diagnózisát követően gyakran merül fel a kérdés pácienseinkben, hogy innentől életük végéig szükséges majd a gyógyszer szedése, vagy egy idő után el lehet majd búcsúzni tőle? Ahhoz, hogy megértsük a hormonpótlás szükségességét tekintsük át röviden, hogy mikor és miért is van szükség gyógyszeres kezelésre.

A pajzsmirigy hormonpótlás jelentősége abban áll, hogy segít korrigálni a pajzsmirigy csökkent működéséből adódó egészségügyi problémákat. A pajzsmirigy által termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak optimális működésért, hatással vannak a pszichés és szellemi egyensúlyra, a szexuális aktivitásra, valamint a teljes hormonháztartás működésére.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormont, amelynek következtében számos kellemetlen tünetet alakulhat ki, többek között: folytonos fáradtságérzet, súlygyarapodás, hideg érzés, száraz bőr, hajhullás, hangulatingadozások, memóriaproblémák, vagy lassú szívverés. Hosszú távon az alulműködés kezeletlenül akár súlyosabb kórállapotokhoz is vezethet.

pajzsmirigy alulműködés
A pajzsmirigy alulműködés egyik tünete lehet a folytonos fáradtságérzet

Tekintettel, hogy megfelelő támogatás nélkül az alulműködő pajzsmirigy már nem tudja ellátni korábbi funkcióját, így a pajzsmirigy hormonpótlás elengedhetetlen az egyensúly visszaállításához. A pótlólagos hormonok bevétele lehetővé teszi, hogy a szervezet visszanyerje az optimális hormonszintet, amely segíti a normál anyagcserét és a szervezet egészséges működést.

A pajzsmirigy hormonpótlásnak vitathatatlan szerepe van az alulműködő páciensek életminőségének javításában és egészségük megőrzésében. Hogy kinek mennyi ideig szükséges a pótlólagos hormonok alkalmazása minden esetben egyéni tényezőkön is múlik.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy csak rövidebb ideig szükséges a gyógyszeres támogatás, mint például a várandósság ideje alatt, vagy az utána bekövetkező hormonzavarok kezelése esetén, ami idővel rendeződhet. Általánosságban azonban elmondható, hogy pajzsmirigy alulműködés esetén többnyire élethosszig tartó terápiára van szükség.

A pajzsmirigy betegek gondozásában és utókövetésében az endokrinológus szakorvosnak kiemelt szerepe van, hiszen a hormonpótlás megfelelő kezdeti beállítása, valamint az időszakos kontroll vizsgálatok segítenek megelőzni a túl- vagy alulkezelés okozta további panaszokat.

Megfelelő és szakértő szakorvosi támogatással pácienseink pajzsmirigy hormonpótlás mellett is teljes, panaszmentes életet élhetnek.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Csontritkulás: a csendes csontbetegség, amelyre oda kell figyelni

Csontritkulás: a csendes csontbetegség, amelyre oda kell figyelni

A változókorba lépő nők 40-60 éves koruk között a normál csonttömegük egyharmadát is elveszíthetik. A csontritkulást sokszor úgynevezett néma kórnak…
Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztensként sem múlhat el a nyár friss, finom gyümölcsök nélkül, amelyek magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén meghatározó…
Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet?  - Vércukormérés kezdőknek

Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet? - Vércukormérés kezdőknek

Vércukorszint mérésre nem csak azoknak lehet szükségük, akik ténylegesen cukorbetegek. A vércukormérés sokszor része egyes kivizsgálási folyamatoknak, de része lehet…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.