Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség – különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai – napjainkban egyre több embert érintenek.

A pajzsmirigy betegség – különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai – napjainkban egyre több embert érintenek. Endokrinológus szakorvosainkat kérdeztük, hogy öröklődhet-e a betegség és mit tehetünk saját egészségünk érdekében?

A pajzsmirigy betegségek bizonyítottan öröklődhetnek. Azoknál, akiknél a családban előfordulnak autoimmun pajzsmirigy megbetegedések, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Basedow-kór, a hajlam tovább öröklődhet és ez növelheti az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulásának valószínűségét a család többi tagjánál is.

A családi halmozódás nemcsak az autoimmun folyamatoknál, de a szintén igen gyakori pajzsmirigy göbösödés esetén is megfigyelhető. Pajzsmirigy szakorvosaink több éves diagnosztikai tapasztalatai során számos olyan esettel találkoztak, ahol több generációnál is kialakult pajzsmirigy göb. Ilyen értelemben tehát a göbösödésre való genetikai hajlam örökölhető, ez egyértelműen látszik.

Fontos megjegyezni a két betegség többnyire kéz a kézben jár, hiszen az autoimmun pajzsmirigy betegségtől gyakran alakulnak ki pajzsmirigy göbök. Ennek kiváltó tényezőit nem tudjuk pontosan megmondani, mint ahogyan azt sem megjósolható, hogy mikor jelenik meg valakinél a betegség, vagy mikor manifesztálódik az erre való hajlam. Tekintettel azonban, hogy a göbök előfordulása igen gyakori (az emberek 30%-nak biztosan van göbe a pajzsmirigyében), valamint, hogy ezek a göbök jó- és rosszindulatúak egyaránt lehetnek, az ultrahang diagnosztikai szűrések fontossága kiemelt jelentőségű a betegség időben való felismerésében.

A pajzsmirigy göbök csak nagyon kis része az, ami látható vagy tapintható, a göbök 85%-a kizárólag ultrahang vizsgálat során kerül felismerésre. Bár a diagnosztizált göbök 85-90%-a többnyire jóindulatúnak bizonyul, ehhez elengedhetetlen első lépésként a diagnózis, majd a göbök orvosi követése, amelynek legegyszerűbb és leggyorsabb módszere az ultrahang vizsgálat.

Ha tudjuk tehát, hogy a családban előfordult már valakinek hasonló megbetegedése, akkor szűressük le magunkat, hiszen az ultrahang vizsgálat nem fáj. A pajzsmirigy göb önmagában sem fáj, és göbből kiinduló esetleges rosszindulatú daganat sem okoz panaszt a kezdeti időszakban. Az időben történő felismerés éppen ezért kritikus fontosságú.

Az évenkénti pajzsmirigy ultrahang vizsgálat panaszmentesen is tökéletesen támogat abban, hogy rendben, biztonságban tudhassuk magunkat.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat jelentősége panaszok esetén még hangsúlyosabb lesz. Mindazoknál, akiknek alulműködéses gyulladásos pajzsmirigy betegsége van, az abban lévő göbök nagyobb kockázatot jelentenek arra, hogy esetlegesen rosszindulatúak legyenek. Ezért ezeknek az állapotoknak a követése szorosabb kontrollt igényel, a rendszeres ellenőrzés és szakorvosi konzultáció pedig elengedhetetlen.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Mint minden beavatkozás előtt a pajzsmirigy göbök és ciszták kezelésére irányuló lézeres thermoablációs eljárás esetében is van pár olyan vizsgálat,…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.