Mitől alakulnak ki a pajzsmirigy göbök?

A pajzsmirigy göbök kialakulásának pontos okai sok esetben nem ismertek, de az alábbi tényezők szerepet játszhatnak a göbök kialakulásában:

JÓINDULATÚ PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEK
A pajzsmirigy göbök nagy része jóindulatúnak tekinthető, és jellemzően olyan kórállapotokhoz kapcsolódik, mint a pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) vagy a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis). Ezen állapotok következtében a pajzsmirigy sejtjei megváltozhatnak és göböket képezhetnek.

JÓDHIÁNY
A jód az egyik kulcsfontosságú ásványi anyag, amelyre a pajzsmirigy normális működéséhez szükség van. Ha valaki hosszú ideig szenved jódhiányban, az a pajzsmirigy működésének zavarát okozhatja, amely hosszútávon szintén hozzájárulhat a göbök kialakulásához.

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK
Bizonyos autoimmun folyamatok, mint például a Hashimoto-thyreoditis vagy a Basedow-kór szintén összefüggésben állhatnak a göbök kialakulásával.

GENETIKAI TÉNYEZŐK
A pajzsmirigy göbök kialakulásában genetikai tényezők szintén szerepet játszhatnak. Amennyiben a családban már előfordult pajzsmirigybetegség vagy diagnosztizált pajzsmirigy göb, akkor nagyobb az esélye lehet a göbösödés kialakulásának.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden pajzsmirigy göb jelent problémát, és sok esetben a göbök jóindulatúak és tünetmentesek maradnak. Bizonyos esetekben azonban a göbök további vizsgálatokat és kezelést igényelhetnek, különösen akkor, ha gyanú merül fel a rosszindulatú daganat lehetőségére.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

Egy kis pihenő után újból jelentkezünk „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunkkal, aminek 6. részében az ultrahang vizsgálatot…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.