Mitől alakulnak ki a pajzsmirigy göbök?

A pajzsmirigy göbök kialakulásának pontos okai sok esetben nem ismertek, de az alábbi tényezők szerepet játszhatnak a göbök kialakulásában:

JÓINDULATÚ PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEK
A pajzsmirigy göbök nagy része jóindulatúnak tekinthető, és jellemzően olyan kórállapotokhoz kapcsolódik, mint a pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) vagy a pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis). Ezen állapotok következtében a pajzsmirigy sejtjei megváltozhatnak és göböket képezhetnek.

JÓDHIÁNY
A jód az egyik kulcsfontosságú ásványi anyag, amelyre a pajzsmirigy normális működéséhez szükség van. Ha valaki hosszú ideig szenved jódhiányban, az a pajzsmirigy működésének zavarát okozhatja, amely hosszútávon szintén hozzájárulhat a göbök kialakulásához.

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK
Bizonyos autoimmun folyamatok, mint például a Hashimoto-thyreoditis vagy a Basedow-kór szintén összefüggésben állhatnak a göbök kialakulásával.

GENETIKAI TÉNYEZŐK
A pajzsmirigy göbök kialakulásában genetikai tényezők szintén szerepet játszhatnak. Amennyiben a családban már előfordult pajzsmirigybetegség vagy diagnosztizált pajzsmirigy göb, akkor nagyobb az esélye lehet a göbösödés kialakulásának.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden pajzsmirigy göb jelent problémát, és sok esetben a göbök jóindulatúak és tünetmentesek maradnak. Bizonyos esetekben azonban a göbök további vizsgálatokat és kezelést igényelhetnek, különösen akkor, ha gyanú merül fel a rosszindulatú daganat lehetőségére.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Mint minden beavatkozás előtt a pajzsmirigy göbök és ciszták kezelésére irányuló lézeres thermoablációs eljárás esetében is van pár olyan vizsgálat,…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.