Menopauza: amiről nem beszélünk, mégis megtörténik velünk.

A menopauza nem betegség, hanem egy olyan természetes, hormonok vezérelte, testi-lelki átalakulással járó változás, amely minden nővel megtörténik, mégis kevés figyelmet kap.

A menopauza sajnos még napjainkban is sokszor kerülendő téma, amely méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig egy teljesen természetes, minden nőt érintő élettani folyamatról van szó. Sokan tabuként kezelik vagy egyszerű legyintéssel női hisztiként titulálják és nem is tudják, hogy milyen nehézségekkel járhat, valamint, hogy milyen összetett testi-lelki kihívásokkal kell szembenézne az érintetteknek. A menopauza tehát igenis egy olyan téma, amelyről nemcsak lehet, de szükséges is beszélni!

Fontos leszögezni, hogy a változókor nem betegség, hanem egy olyan természetes, hormonok vezérelte, testi-lelki átalakulással járó változás, amely egy bizonyos kor után minden nővel megtörténik. Éppen ezért fontos, hogy megértsük és minden szégyenérzet vagy magyarázkodás nélkül elfogadjuk, hogy szerves része a női életciklusnak.

Mi az a menopauza tulajdonképpen?

A változókori folyamatok jellemzően már a nők 40-50 éves kora körül, a menstruáció megszűnése előtt elkezdődnek, és 1-2 évtől kezdődően, akár 5-10 éven keresztül is eltarthatnak. A folyamat minden nőnél egyedi módon zajlik.
Ebben az időszakban a női hormonális működés alapvető megváltozása jellemző. A petefészkekben termelődő női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron hormonszintje lecsökken, amely hormonok normál állapota egyébként fontos szerepet játszik a reproduktív egészség és az általános jólét megtartásában. A változókori folyamat eredményeképpen a peteérések száma fokozatosan fogyatkozik, a menstruációs ciklus megváltozik, szabálytalanabbá válhat, végül pedig teljesen megszűnik.

Az ebben az időszakban elinduló hormonális változások gyakran járnak együtt olyan tünetekkel, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a nők életminőségét.
A menopauza a különböző szakaszaiban, rendkívül változatos fizikai és érzelmi hullámvasúttal nehezítheti meg a nők mindennapjait. A változókor időszakában akár 50-60 tünet közül is „válogathatunk”, melyek többek között: hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozások, alvásproblémák, ingerlékenység, szorongás, depresszió, memóriazavar, száraz, elvékonyodó bőr, kollagén vesztés, ízületi fájdalom, súlygyarapodás, vizelettartási problémák, húgyúti fertőzések, bakteriális hüvelyfertőzések, hajhullás vagy a nem kívánt szőrnövekedés is lehetnek. A menopauza idején bekövetkező hormonális változások ugyanakkor nem csak a nők, de a velük élő férfiak számára is komoly kihívást jelenthetnek, hiszen a folyamat gyakran együtt járhat fájdalmas nemi élettel, vagy a szexuális vágy csökkenésével is, amely a párkapcsolatokra és az intim kapcsolatok minőségére is kihathat.

A változókori panaszok változatossága és súlyossága tehát jelentős hatással lehet a későbbi életminőségre, valamint arra, hogy egy nő fizikailag és mentálisan milyen állapotban éli meg további éveit. Fontos, hogy a nők megértsék ezeket a változásokat és szükség esetén segítséget kérjenek a fizikai és pszichés állapotuk rendezéséhez és az ezt támogató egészséges életmód stratégiák kialakításához.

Bár minden nő egyedi módon éli át a saját változókorát, a változás elől elmenekülni nem lehet. Felkészülni rá és beszélni a tünetekről azonban annál fontosabb, hogy minden Nő a számára lehető legjobb módon, testi és mentális egészségének megóvásával élje meg élete ezen szakaszát. Fontos az empátia, a tolerancia és a megértés, amelyek segítenek abban, hogy ne tabuként tekintsünk erre a sokszor kellemetlen utazásra, hanem a női életciklus természetes részeként.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.