Inzulinrezisztencia: Étkezési tippek fesztiválokra és nyári bulikra

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend.

Rengeteg kérdést merül fel ilyenkor pácienseink részéről:

  • Mit ehetek az esküvőn?
  • Hogyan alakítsam a napi ötszöri étkezést, ha pl. fesztiválra megyek – későn kelek és hajnalban fekszem?
  • Mi a helyzet az alkohollal vagy éppen az esküvői tortával?

Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.

Éjszakázás, bulizás, fesztiválok

A napi ötszöri étkezést ilyenkor is igyekezz betartani! Ha már előre látod, hogy aznap későn fekszel, érdemes kicsit eltolni az étkezéseket. Vagyis a 2-3 óránkénti étkezések helyett, 3-4 órákat iktass be, így pl. a vacsora akár este 10 órakor is elfogyasztható. Amennyiben alkoholt is fogyasztottál, mindenképpen szükséges beiktatni egy hatodik kisétkezést is.

Az alkoholok

Első és legfontosabb szabály a mértékletesség, erre mindenképp figyelj oda! Az alkoholok energia és szénhidrát tartalma igen magas: 1 gramm alkohol = 7,3 Kcal, tehát 1 dl száraz bor körülbelül 70-90 Kcal-t tartalmaz, szénhidrát tartalma pedig 2-3 gramm.

Részesítsd előnyben a száraz borokat, száraz pezsgőket az édes verziók, koktélok helyett. Esetenként 1-2 rövidital is beleférhet az estébe, ami nem likőr.

inzulinrezisztencia és alkoholfogyasztás

Az alkohol vércukorcsökkentő hatása miatt javasolt egy hatodik étkezést is beiktatni, amely lehet 2-3 db teljes kiőrlésű keksz, vagy csipegess az alkohol mellé kevés mandulát, mogyorót, esetleg sajtot.

Kerti party, vendégség

Amennyiben olyan helyre szól a meghívás, ahol nem tudod előre, milyen ételeket fognak kínálni a házigazdák, biztosabb, ha saját elemózsiával is készülsz. Ez lehet egy előre elkészített étel vagy egyéni IR „túlélő csomag”: 1 csomag olajos mag, teljes kiőrlésű keksz, esetleg gyümölcs

Nyáron szerencsére elég gyakoriak a baráti grillezések, ilyenkor sokkal könnyebb helyzetben vagyunk: a húsokat és a grill zöldségeket salátával, esetleg kevés burgonyával nyugodtan fogyaszhatod!

Esküvők, családi összejövetelek

A leves minden esetben tészta nélkül, de nyugodtan elfogyasztható. A második fogást lehetőség szerint igyekezz a tányér modell szerint alakítani, vagyis: negyed tányér hús, negyed tányér köret (burgonya, rizs), fél tányér zöldség (párolt vagy grill zöldség, friss saláta).

Desszertnél már egyre több esküvőn gondolnak azokra is, akik cukormentesen étkeznek így elképzelhető, hogy készülnek cukormentes süteménnyel is. Amennyiben mégsem, így egy-egy falatot nyugodtan ehetsz a tortából, hogy ne maradj ki a jóból, de a legfontosabb ilyenkor is természetesen a mértékletesség.

Általános szabály

Étkezést tehát semmiképpen se hagyj ki akkor sem, ha valamilyen program miatt felborul a napi rutin! Amennyiben olyan étellel találkozol, amelyik nem biztos, hogy összeilleszthető az IR diétával, akkor is inkább fogyassz belőle valamennyit, hiszen még mindig szerencsésebb kevesebbet enni egy bizonytalan fogásból, mint kihagyni emiatt a teljes ebédet vagy a vacsorát.

Kellemes hétvégét, jó bulizást kívánok mindenkinek!

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.