Hormonális vagy hormonmentes spirál – Melyiket válasszam?

A spirál az egyik legkedveltebb fogamzásgátló eszköz. Egyszerűsége és biztonságossága miatt a nők csaknem 1/4-e kéri ezt a típusú fogamzásgátlási módszert nőgyógyászától világszerte.

A spirál az egyik legkedveltebb fogamzásgátló eszköz. Egyszerűsége és biztonságossága miatt a nők csaknem 1/4-e kéri ezt a típusú fogamzásgátlási módszert nőgyógyászától világszerte. Népszerűségének egyik oka, hogy elég egyszer felhelyezni és onnantól kezdve évekig nincs vele plusz feladatunk. Felmerül azonban a kérdés: a hormonos vagy a hormonmentes verziót válasszam?

A spiráloknak napjainkban két típusa ismert: a réztartalmú fémszállal bevont műanyag spirál, valamint a hormon tartalmú, fémszál helyett egy hormon leadó rendszert tartalmazó eszköz. Felhelyezni ugyanúgy kell őket, a hatásmechanizmus azonban eltérő. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Hogyan válasszunk?
A döntést mindig az egyéni igényeknek és egészségügyi állapotnak megfelelően szükséges meghozni.

fogamzásgátlás spirál

A HORMONÁLIS spirál

Ha a hormonális fogamzásgátlást részesíted előnyben, akkor érdemes lehet a hormontartalmú spirált választanod. Ez az eszköz kis mennyiségű hormont bocsát ki a méh nyálkahártyájába és többféle módon is véd a nem kívánt terhességtől. A hormon tartalmú spirálok fogamzásgátlási hatékonysága magasabb a fogamzásgátló tabletták hatékonyságánál.

Ez annak is köszönhető, hogy a spirált értelemszerűen „nem lehet elfelejteni bevenni”, továbbá egyéb gyógyszerek vagy egy esetleges emésztőszervi betegség sem befolyásolják a hatását. Elhanyagolható a hibaszázaléka mellett megbízható és biztonságos megoldást nyújt.

A HORMONMENTES spirál

A réz spirál működési elve a spermiumok mozgásának gátlásán, a méhüreg saját környezetének megváltoztatásán és a petesejt beágyazódásának megakadályozásán alapul. A hormonmentes spirálok legnagyobb előnye, hogy nem avatkozik be a hormonháztartásba, így kevésbé terheli meg a szervezetet.

Kiváló alternatíva azok számára, akik nem kívánnak vagy nem tudnak hormonális fogamzásgátlót használni. Hátránya az a bizonyos hiba százalék. Mindemelett növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát. Használata során előfordulhat gyulladás, görcsösebb, bővebb, elhúzódó menstruáció.

Ha bizonytalan vagy a számodra legideálisabb fogamzásgátlási módszer kapcsán fordulj bizalommal nőgyógyászainkhoz.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.
A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.