Hogyan zajlik a pajzsmirigy göbökből a mintavétel?

A pajzsmirigy göbök ultrahang vezérelt finomtű-biopsziás (FNAB) vizsgálata intézményünkben az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A vizsgálatnak a jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe.

Sokszor halljuk klinikánkra bejelentkező páciensektől a pajzsmirigy göbösödés gyanújának felmerülését követően, hogy némi félelmet táplálnak a tűszúrásos mintavételi vizsgálattal kapcsolatban és emiatt akár hónapokig is halogatják a további lépéseket. Az alábbiakban szeretnénk eloszlatni a vékonytű-biopszia vizsgálattal kapcsolatos aggodalmakat szakorvosaink segítségével.

A pajzsmirigy göbök ultrahang vezérelt finomtű-biopsziás (FNAB) vizsgálata intézményünkben az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A vizsgálatnak a jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe. Amennyiben az ultrahang kép alapján a göbök szerkezetének további vizsgálata javasolt, ez az elsőként választott jelenleg ismert leggyorsabb és legkisebb kellemetlenséggel járó vizsgálati módszer.

A szerkezetileg gyanús göbök diagnózisát követően a beavatkozást nem ajánlatos halogatni, hiszen a göb természetének mielőbbi tisztázása és az esetlegesen rosszindulatú elváltozás kizárása kulcsfontosságú. A vizsgált páciensek közel 70-80%-nál ugyanakkor többnyire jóindulatú elváltozás igazolódik a mintavételt követően.

Hogyan zajlik a göbök vékonytű-biopsziás vizsgálata?
A mintavétel során precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálattal pontosabb képet kapunk a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi.

A citológiai eredmény jellemzően 4-7 munkanapon belül érkezik vissza szakorvosainkhoz. Az ultrahang kép, a klinikai tünetek valamint a citológiai eredmény figyelembevételével endokrinológus kezelőorvos határozza meg a további szükséges lépéseket. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár, gyakorlatilag egy laborvizsgálati vérvételhez hasonlítható.

Azon pácienseink részére, akik mégis némi félelmet táplálnak a tűszúrásos vizsgálattal kapcsolatban lehetőséget biztosítunk helyi érzéstelenítés igénybevételére. A lokális érzéstelenítővel kiegészített eljárást azon pácienseinknek is ajánljuk, akik esetlegesen a szúrás miatti szorongásérzés miatt igyekeznek halogatni a beavatkozást.

Fontos megemlíteni, hogy az aspirációs citológiai vizsgálatok általános elterjedése előtt a sebészileg eltávolított pajzsmirigy göbök mindössze 10-20 %-a bizonyult daganatos elváltozásnak, így az tűszúrásos eljárás napjainkban egy sokkal kímélőbb megoldást nyújt a pajzsmirigy betegek számára, sok esetben elkerülve a felesleges terheléssel járó műtéti beavatkozásokat.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.