Hashimoto-kórt diagnosztizáltak nálam. Van okom aggodalomra?

A Hashimoto-kór a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A diagnózis hallatán sokan esnek kétségbe, hogy mit is takar pontosan ez a betegség és mire kell számítani a továbbiakban.

A Hashimoto-kór a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A diagnózis hallatán sokan esnek kétségbe, hogy mit is takar pontosan ez a betegség és mire kell számítani a továbbiakban.

Pácienseinket minden alkalommal megnyugtatjuk, hogy ez a típusú autoimmun folyamat, bár nem gyógyítható, de megfelelő szakorvosi támogatással az állapot nagyon szépen szinten tartható, így megelőzhető a pajzsmirigy diszfunkciójából adódó további tünetek kialakulása. A legfontosabb lépés, minden esetben az elváltozás mielőbbi felismerése, ezt követően pedig a rendszeres endokrinológiai nyomonkövetése, hiszen a kezeletlen betegség hosszú távon a pajzsmirigy tartós funkcióvesztésével és elsorvadásával járhat.

Mi is pontosan ez a betegség és mire számíthatunk a diagnózist követően?
A Hashimoto-kór egy napjainkban rendkívül gyakori autoimmun folyamat, amely jellemzően fiatalabb korban, 20-40 éves kor között alakul ki. A betegség gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, bár kialakulásának pontos okai jelenleg nem ismertek. Gyakran hormonális változással (pubertás, szülés, menopauza) vagy a stresszel függ össze, de genetikai hajlam, vagy a környezeti tényezők is egyaránt szerepet játszhatnak. A betegséget az immunrendszer hibás válaszreakciója indítja el, amely tévesen ellenanyagokat kezd el termelni a pajzsmirigy sejtek ellen. Ez a pajzsmirigy gyulladását, idővel pedig a #pajzsmirigy szövetek károsodását, elhalását okozza. A gyulladás hosszú távon a szerv alulműködéséhez, ritkábban túlműködéséhez vezethet.

A Hashimoto-kór tünetei változóak lehetnek és fokozatosan jelentkezhetnek. Az enyhe esetekben az érintettek teljesen tünetmenetesek, semmi nem jelzi a gyulladást, a betegségre többnyire ilyenkor rutin ultrahang vagy laborvizsgálat során derül fény. Előrehaladottabb kórállapotokban a tünetek erőssége többnyire azon múlik, hogy a gyulladás mennyire károsította már a pajzsmirigyet, ezáltal milyen mértékű annak funkcióromlása. Ilyenkor az alul-, ritkábban túlműködés klasszikus tünetei figyelhetőek meg, mint például: a folyamatos fáradtság érzés, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió, memóriazavar vagy túlműködés esetén szapora szívverés, pániktünetek, hajhullás, alvászavarok, pajzsmirigy megnagyobbodás.

A Hashimoto-kór követésében és kezelésében elengedhetetlen az endokrinológiai szakorvosi támogatás. Panaszmentesség esetén a rendszeresen előírt kontroll vizsgálatokon túl további teendő nincsen. Amennyiben azonban a gyulladás során már elindult a pajzsmirigy rendellenes működése és kialakultak az ezzel járó jellegzetes panaszok, úgy első lépés minden esetben a célirányos hormonterápia beállítása endokrinológusunk segítségével. Ezt követően a rendszeres endokrinológiai utókövetés és vérvizsgálatok szükségesek a hormonok szintjének ellenőrzésére, valamint a kezelés finomhangolására. A pajzsmirigy szövetállomány időszakos ultrahangos monitorozása szintén elengedhetetlen.

Fontos megjegyezni, hogy a Hashimoto-kór krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy hosszú távú kezelést és orvosi figyelmet igényel. Megfelelő endokrinológiai követés mellett azonban a páciens teljes életet élhet.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

Egy kis pihenő után újból jelentkezünk „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunkkal, aminek 6. részében az ultrahang vizsgálatot…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.