Hashimoto-kórt diagnosztizáltak nálam. Van okom aggodalomra?

A Hashimoto-kór a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A diagnózis hallatán sokan esnek kétségbe, hogy mit is takar pontosan ez a betegség és mire kell számítani a továbbiakban.

A Hashimoto-kór a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A diagnózis hallatán sokan esnek kétségbe, hogy mit is takar pontosan ez a betegség és mire kell számítani a továbbiakban.

Pácienseinket minden alkalommal megnyugtatjuk, hogy ez a típusú autoimmun folyamat, bár nem gyógyítható, de megfelelő szakorvosi támogatással az állapot nagyon szépen szinten tartható, így megelőzhető a pajzsmirigy diszfunkciójából adódó további tünetek kialakulása. A legfontosabb lépés, minden esetben az elváltozás mielőbbi felismerése, ezt követően pedig a rendszeres endokrinológiai nyomonkövetése, hiszen a kezeletlen betegség hosszú távon a pajzsmirigy tartós funkcióvesztésével és elsorvadásával járhat.

Mi is pontosan ez a betegség és mire számíthatunk a diagnózist követően?
A Hashimoto-kór egy napjainkban rendkívül gyakori autoimmun folyamat, amely jellemzően fiatalabb korban, 20-40 éves kor között alakul ki. A betegség gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, bár kialakulásának pontos okai jelenleg nem ismertek. Gyakran hormonális változással (pubertás, szülés, menopauza) vagy a stresszel függ össze, de genetikai hajlam, vagy a környezeti tényezők is egyaránt szerepet játszhatnak. A betegséget az immunrendszer hibás válaszreakciója indítja el, amely tévesen ellenanyagokat kezd el termelni a pajzsmirigy sejtek ellen. Ez a pajzsmirigy gyulladását, idővel pedig a #pajzsmirigy szövetek károsodását, elhalását okozza. A gyulladás hosszú távon a szerv alulműködéséhez, ritkábban túlműködéséhez vezethet.

A Hashimoto-kór tünetei változóak lehetnek és fokozatosan jelentkezhetnek. Az enyhe esetekben az érintettek teljesen tünetmenetesek, semmi nem jelzi a gyulladást, a betegségre többnyire ilyenkor rutin ultrahang vagy laborvizsgálat során derül fény. Előrehaladottabb kórállapotokban a tünetek erőssége többnyire azon múlik, hogy a gyulladás mennyire károsította már a pajzsmirigyet, ezáltal milyen mértékű annak funkcióromlása. Ilyenkor az alul-, ritkábban túlműködés klasszikus tünetei figyelhetőek meg, mint például: a folyamatos fáradtság érzés, súlygyarapodás, székrekedés, depresszió, memóriazavar vagy túlműködés esetén szapora szívverés, pániktünetek, hajhullás, alvászavarok, pajzsmirigy megnagyobbodás.

A Hashimoto-kór követésében és kezelésében elengedhetetlen az endokrinológiai szakorvosi támogatás. Panaszmentesség esetén a rendszeresen előírt kontroll vizsgálatokon túl további teendő nincsen. Amennyiben azonban a gyulladás során már elindult a pajzsmirigy rendellenes működése és kialakultak az ezzel járó jellegzetes panaszok, úgy első lépés minden esetben a célirányos hormonterápia beállítása endokrinológusunk segítségével. Ezt követően a rendszeres endokrinológiai utókövetés és vérvizsgálatok szükségesek a hormonok szintjének ellenőrzésére, valamint a kezelés finomhangolására. A pajzsmirigy szövetállomány időszakos ultrahangos monitorozása szintén elengedhetetlen.

Fontos megjegyezni, hogy a Hashimoto-kór krónikus betegség, ami azt jelenti, hogy hosszú távú kezelést és orvosi figyelmet igényel. Megfelelő endokrinológiai követés mellett azonban a páciens teljes életet élhet.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Mint minden beavatkozás előtt a pajzsmirigy göbök és ciszták kezelésére irányuló lézeres thermoablációs eljárás esetében is van pár olyan vizsgálat,…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.