Fáradtság, súlyproblémák, libidócsökkenés: akár a pajzsmirigy betegség tünetei is lehetnek!

A pajzsmirigy a szervezet energia termelésének fő motorja. Az általa termelt hormonok hatással vannak a pszichés és szellemi egyensúlyra, a szexuális aktivitásra, valamint a teljes hormonháztartás működésére.

Előfordult már, hogy kiadós alvások után is rendszeresen fáradtan, erőtlenül kelsz ki az ágyból? Vagy, hogy normál étkezés és mozgás mellett sem apadnak a kilók, sőt alattomosan még fel is kúsznak rád? Vagy, hogy hirtelen minden ok nélkül megváltozik a szexuális étvágyad?

Kevesen gondolnak erre, de a háttérben akár a pajzsmirigy betegség is állhat.

De mi is a pajzsmirigy funkciója, hogy ilyen galibákat okoz?

A pajzsmirigy az a pici, de annál fontosabb szervünk a szervezet anyagcsere folyamatainak és energia termelésének fő motorja. A pajzsmirigy által termelt hormonok hatással vannak a pszichés és szellemi egyensúlyra, a szexuális aktivitásra, valamint a teljes hormonháztartás működésére. A pajzsmirigy működésének zavarai éppen ezért szerteágazó tüneteket okozhatnak. A tünetek sokasága miatt pedig sok esetben nem is gondolunk arra, hogy a pajzsmirigyünkkel lehet probléma. Pedig igen!

Mitől alakul ki a betegség?

Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők épp úgy, mint a túl kevés jód fogyasztás. Nők esetében gyakori a betegség kialakulása a terhesség alatt vagy a szülést követően. Az elváltozás hosszú ideig lappanghat, mire a konkrét panaszok megjelennek.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, melyek a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak

1. Folyamatos fáradtság érzés.

Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi kiadós alvások után is egész napos fáradtság érzést, erőtlenséget tapasztalunk.

2. Normál étkezés, testmozgás mellett jelentkező súlyváltozások

A pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás, nehezen leadható súlytöbblet jelentkezhet, a túlműködés esetén pedig indokolatlan fogyást okozhat.

3. Hangulati ingadozások, pániktünetek, depresszió

Az autoimmun pajzsmirigy gyulladással diagnosztizált páciensek között klinikai vizsgálatok támasztják alá a pszichés tünetek gyakoribb előfordulását. A betegség leggyakrabban depresszióhoz, pánikbetegséghez, szorongáshoz hasonló állapotokat idéz elő.

4. Szexuális vágy csökkenése

A pajzsmirigy alulműködés negatív hatással van a libidóra, így a szexuális vágy hirtelen változása esetén érdemes a pajzsmirigy zavarára is gondolni.

5. Menstruációs cikluszavarok, termékenységi problémák

Erősebb, elhúzódó menstruációt, vagy éppen a ciklus kitolódását, vagy ritkábbá váló vérzéseket is okozhat a pajzsmirigy működés zavara. Gyakran a meddőség, teherbeesési nehézség hátterében is pajzsmirigy probléma áll.

6. Hajhullás és bőrproblémák

A haj és a bőr állapotának megváltozása – hajhullás, töredezett haj, száraz bőr szintén a pajzsmirigy betegség jele lehet.

7. Magas koleszterinszint

A magas koleszterin szint a pajzsmirigy alulműködés egyik jellemző tünete.

8. Genetikai hajlam, család halmozódás

A genetikai örökségünk vagyis, ha a családban korábban előfordult már pajzsmirigybetegség szintén hajlamosíthatnak a betegségre.

9. Emésztési, bélrendszeri problémák

Hasmenés vagy éppen székrekedést árulkodó jel lehet.

10. Nyakfeszülés

A pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyelési és légzési nehézség nyakfeszülés jelentkezhet.

Tekintettel, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése a fenti tüneteken túl még rengeteg egyéb és változatos tünetet produkál a kivizsgálás és a pontos diagnózis felállítása mindenképpen szakorvos feladata. Az endokrinológus kórelőzmények és a tünetek ismeretében meghatározza a szükséges további diagnosztikai vizsgálatokat és elindítja a gondozási folyamatot. A pajzsmirigy betegség követése és a hormonszintek beállítása már kialakult betegség esetén elengedhetetlen a páciens egészsége és életminősége szempontjából.

Amennyiben tehát a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk, ellenőriztessük pajzsmirigyünk állapotát és forduljunk mihamarabb pajzsmirigy betegségben jár endokrinológus szakorvoshoz, hogy mihamarabb el tudjon indulni a szükséges kivizsgálási és gondozási folyamat.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.