Csontritkulás: a csendes csontbetegség, amelyre oda kell figyelni

A csontritkulást sokszor úgynevezett néma kórnak is nevezik, hiszen az esetek legnagyobb részében nincsenek tünetei egészen az első csonttörések bekövetkeztéig.

A változókorba lépő nők 40-60 éves koruk között a normál csonttömegük egyharmadát is elveszíthetik. A csontritkulást sokszor úgynevezett néma kórnak is nevezik, hiszen az esetek legnagyobb részében nincsenek tünetei egészen az első csonttörések bekövetkeztéig.

Csontritkulás (osteoporosis) kialakulása esetén a csontok tömege és mésztartalma jelentősen lecsökken. A változás csontszerkezet következményes minőségbeli romlásával jár. Ez hosszútávon megnöveli a spontán, kóros csonttörések kockázatát. A normál csontszövet állománya 25-30 éves korig fokozatosan gyarapszik, majd ezt követően a lebontás kerül túlsúlyba, vagyis elindul a csontvesztés folyamata.

csontritkulás
Csontritkulás a néma kór

A csont szerkezetének lebomlását nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron szintjének csökkenése is befolyásolja. A változókorba lépő nők így 40-60 éves koruk között akár a normál csonttömegük egyharmadát is elveszíthetik. A férfiaknál a csontvesztés folyamata csak jóval később 60-70 éves kor körül kezdődik el.

Kiknél magasabb a csontritkulás kialakulásának kockázata?

Bizonyos tényezők fokozhatják a csontritkulás kialakulásának valószínűségét:

  • Életkor: 45 éves kor felett, kifejezetten a nők esetében.
  • Hormonális eltérések: korai menopauza vagy petefészek eltávolítás esetén.
  • Egészségügyi problémák: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy vagy mellékvese betegségek, emésztési zavarok, gyulladásos bélbetegségek, krónikus vese-, vagy máj betegség.
  • Férfiaknál az alacsony tesztoszteron szint.
  • Családi előzmények: ha a családban már előfordult osteoporosis.
  • Életmódbeli tényezők: dohányzás, mozgásszegény életmód, túlzott alkohol- és koffeinfogyasztás, valamint egyoldalú táplálkozás csökkent vitamin és ásványi anyag bevitel (D-vitamin, kálcium).

Mit tehetünk egészségünk érdekében?

Fontos felismerni a csontritkulás korai jeleit és kockázati tényezőit. A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitel mind hozzájárulhatnak a csontok egészségének megőrzéséhez.

Mindemellett tekintettel, hogy az esetek többségében a csontanyagcsere zavarok hátterében másodlagos megbetegedések (gyulladásos bélbetegségek, felszívódási zavarok, hormonális eltérések, vesebetegség) és gyógyszeres kezelés is állhatnak, így ezen folyamatok kivizsgálása, felmérése minden esetben Endokrinológus Szakorvos feladata.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztencia és Nyári Gyümölcsözés - Mit és Mikor Fogyasszunk?

Inzulinrezisztensként sem múlhat el a nyár friss, finom gyümölcsök nélkül, amelyek magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk révén meghatározó…
Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet?  - Vércukormérés kezdőknek

Hogyan mérjünk helyesen vércukorszintet? - Vércukormérés kezdőknek

Vércukorszint mérésre nem csak azoknak lehet szükségük, akik ténylegesen cukorbetegek. A vércukormérés sokszor része egyes kivizsgálási folyamatoknak, de része lehet…
Hormonális vagy hormonmentes spirál - Melyiket válasszam?

Hormonális vagy hormonmentes spirál - Melyiket válasszam?

A spirál az egyik legkedveltebb fogamzásgátló eszköz. Egyszerűsége és biztonságossága miatt a nők csaknem 1/4-e kéri ezt a típusú fogamzásgátlási…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.