Basedow-kór: a nők egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegsége.

A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár.

Bár a pajzsmirigy betegség tünetei igen változatos skálán mozognak, mégis sok páciensünknél találkozunk olyan szabad szemmel is látható tünetekkel, ahol már az első vizit alkalmával egyértelműen megállapítható a panaszok hátterében meghúzódó pajzsmirigy túlműködés. A pajzsmirigy egyik ilyen autoimmun folyamata a Graves-Basedow betegség, amelynek egyik jellegzetes tünete lehet a szemek rendellenes előre dülledése.

A Basedow-kórban szenvedő páciensek tünetei sokszor ijedtségre adhatnak okot. A szemek kidülledésén túl, például a szapora szívverés, megnövekedett étvágy melletti fogyás, a hajhullás, a fokozott nyugtalanság, idegesség vagy remegés tünetei mind a betegség velejárói lehetnek, amelyek hátterében jellemzően az állapottal járó felfokozott anyagcsere áll. Ennek mentén gyakran fordulnak hozzánk páciensek tanácstalanul, hogy hogyan lehetne mihamarabb normalizálni az állapotukat.

Fontos megjegyezni, hogy a már kialakult betegség esetén az első és legfontosabb az elváltozás időben való felismerése és a célirányos terápiák mielőbbi felállítása endokrinológus szakorvos segítségével. Ezzel egyrészt a már fennálló tünetek idővel mérsékelhetőek, másrészt elkerülhető a kezeletlen betegség mentén kialakuló további állapotromlás és a súlyosabb másodlagos tünetek (szívműködési zavarok, szemészeti panaszok, csontritkulás) kialakulásának kockázata.

Mi is tulajdonképpen a Basedow-betegség és milyen kezelési lehetőségei vannak?
A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, amely eredményeként a pajzsmirigy több pajzsmirigyhormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. A fokozott aktivitás következtében kialakul a túlműködés, a pajzsmirigy pedig jellemzően megnagyobbodik. A túlműködéses állapotok körülbelül ¾-ét okozza a Basedow megbetegedés, amely leggyakrabban a 20-40 év közötti fiatal nőknél alakul ki. A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de sok esetben megfigyelhető, hogy a tünetek nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek. Tekintettel, hogy a pajzsmirigyhormonok a teljes szervezetre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen változatos skálán mozoghatnak. Ilyen jellegzetes tünetek lehetnek többek között:

  • szapora pulzus és szívverés
  • túlzott étvágy mellett kialakult fogyás
  • izomgyengeség és fáradtság
  • hőérzet és izzadás fokozódása
  • remegés és idegesség
  • hajhullás és bőrproblémák
  • alvászavarok
  • menstruációs ciklus zavarok
  • szemproblémák, például előredülledő szemek, szemfájdalom, könnyezés

A kórállapot kezelése többféle megközelítés szerint lehetséges, de minden esetben betegség súlyosságától és egyéni tényezőktől függ. A kezelés célja első lépésként a pajzsmirigy túlműködésének normalizálása, valamint a tünetek enyhítése. A Basedow-kór terápiás lehetőségei közé tartozhat megfelelő indikáció mellett a gyógyszeres terápia, a radiojód kezelés és ritkább esetekben műtéti beavatkozás is.

Fontos, hogy a Basedow-kór diagnózisát és célirányos kezelését minden esetben pajzsmirigy betegségben tapasztalt szakember végezze, hiszen a pajzsmirigy rendellenes működése, valamint a kezeletlen betegség további állapotromlással járhat.

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

Milyen betegségekhez vezet a kóros túlsúly?

A kóros túlsúly és az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Az elhízás nem csupán egy esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatokat…
Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos…
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

Egy kis pihenő után újból jelentkezünk „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunkkal, aminek 6. részében az ultrahang vizsgálatot…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.