Basedow-kór: a nők egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegsége.

A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár.

Bár a pajzsmirigy betegség tünetei igen változatos skálán mozognak, mégis sok páciensünknél találkozunk olyan szabad szemmel is látható tünetekkel, ahol már az első vizit alkalmával egyértelműen megállapítható a panaszok hátterében meghúzódó pajzsmirigy túlműködés. A pajzsmirigy egyik ilyen autoimmun folyamata a Graves-Basedow betegség, amelynek egyik jellegzetes tünete lehet a szemek rendellenes előre dülledése.

A Basedow-kórban szenvedő páciensek tünetei sokszor ijedtségre adhatnak okot. A szemek kidülledésén túl, például a szapora szívverés, megnövekedett étvágy melletti fogyás, a hajhullás, a fokozott nyugtalanság, idegesség vagy remegés tünetei mind a betegség velejárói lehetnek, amelyek hátterében jellemzően az állapottal járó felfokozott anyagcsere áll. Ennek mentén gyakran fordulnak hozzánk páciensek tanácstalanul, hogy hogyan lehetne mihamarabb normalizálni az állapotukat.

Fontos megjegyezni, hogy a már kialakult betegség esetén az első és legfontosabb az elváltozás időben való felismerése és a célirányos terápiák mielőbbi felállítása endokrinológus szakorvos segítségével. Ezzel egyrészt a már fennálló tünetek idővel mérsékelhetőek, másrészt elkerülhető a kezeletlen betegség mentén kialakuló további állapotromlás és a súlyosabb másodlagos tünetek (szívműködési zavarok, szemészeti panaszok, csontritkulás) kialakulásának kockázata.

Mi is tulajdonképpen a Basedow-betegség és milyen kezelési lehetőségei vannak?
A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, amely eredményeként a pajzsmirigy több pajzsmirigyhormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. A fokozott aktivitás következtében kialakul a túlműködés, a pajzsmirigy pedig jellemzően megnagyobbodik. A túlműködéses állapotok körülbelül ¾-ét okozza a Basedow megbetegedés, amely leggyakrabban a 20-40 év közötti fiatal nőknél alakul ki. A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de sok esetben megfigyelhető, hogy a tünetek nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek. Tekintettel, hogy a pajzsmirigyhormonok a teljes szervezetre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen változatos skálán mozoghatnak. Ilyen jellegzetes tünetek lehetnek többek között:

  • szapora pulzus és szívverés
  • túlzott étvágy mellett kialakult fogyás
  • izomgyengeség és fáradtság
  • hőérzet és izzadás fokozódása
  • remegés és idegesség
  • hajhullás és bőrproblémák
  • alvászavarok
  • menstruációs ciklus zavarok
  • szemproblémák, például előredülledő szemek, szemfájdalom, könnyezés

A kórállapot kezelése többféle megközelítés szerint lehetséges, de minden esetben betegség súlyosságától és egyéni tényezőktől függ. A kezelés célja első lépésként a pajzsmirigy túlműködésének normalizálása, valamint a tünetek enyhítése. A Basedow-kór terápiás lehetőségei közé tartozhat megfelelő indikáció mellett a gyógyszeres terápia, a radiojód kezelés és ritkább esetekben műtéti beavatkozás is.

Fontos, hogy a Basedow-kór diagnózisát és célirányos kezelését minden esetben pajzsmirigy betegségben tapasztalt szakember végezze, hiszen a pajzsmirigy rendellenes működése, valamint a kezeletlen betegség további állapotromlással járhat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

Menstruációs vérzés zavar? Tudd meg mi minden zavarhatja össze a ciklusodat.

A menstruációs zavarok gyakori problémát jelentenek sokak számára. Bár időnként csak alkalmi bosszúságot okoznak, van azonban, hogy hónapról hónapra komoly…
Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza…
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Mint minden beavatkozás előtt a pajzsmirigy göbök és ciszták kezelésére irányuló lézeres thermoablációs eljárás esetében is van pár olyan vizsgálat,…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.