A szelén pótlás szükségessége a pajzsmirigy működési zavaraiban

A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.

A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen. Ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.

Fennálló pajzsmirigy betegség esetén jellemzően két esetben javasolt a szelén kiegészítő adása (autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, valamint Basedow-kór), általában napi 200 mikrogramm dózisban. Fontos ugyanakkor szem előtt tartani, hogy normál esetben a szervezet napi 55 mikrogrammos szelén igénye változatos étkezéssel bőven biztosítható. A szelén terápiás tartománya az egyéb nyomelemekénél jóval szűkebb, toxikus koncentrációja jóval alacsonyabb.

szelén pótlás pajzsmirigy

Hazánkban a pajzsmirigybetegek körében igen népszerű, nagy dózisú, hosszú ideig tartó szelénpótlás kockázatai hosszú távon meghaladhatják annak előnyeit. Klinikai vizsgálatok alapján a napi 200 mikrogramm szelén tartós, éveken át történő szedése növelheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát. A pajzsmirigy működésre gyakorolt kedvező hatása ugyanakkor ennyi idő elteltével már nem számottevő.

A szelén kiegészítő alkalmazása ezért csak indokoltan és kúraszerűen javasolható. Hosszabb ideig történő szedése elsősorban például vegetáriánus diéta vagy egyidejű felszívódási zavarok fennállása esetén jön szóba. A szükséges terápiás mennyiség meghatározásához minden esetben ajánlatos kikérni kezelőorvosunk véleményét.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Koroly Réka, a PeriodX vezető dietetikusa segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a koleszterin és a táplálkozás kapcsolatáról. A cikkből az is kiderül, milyen ételeket ajánlott kerülni a dietetikus szerint.
Nagy örömmel értesítjük pácienseinket, hogy októbertől elindul kardiológia magánrendelésünk. Korszerű diagnosztikai eszközökkel és személyre szabott kezelésekkel várunk felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Tapasztalt kardiológus és gyermekkardiológus szakorvosaink segítenek a szív- és érrendszeri problémák hatékony megelőzésében és kezelésében.
Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.