A felnőttkori akné gyakoribb, mint gondolnánk.

Ez a sokszor elhúzódó állapot nemcsak a bőrön hagy maradandó nyomokat, de sok esetben önértékelési problémákkal is párosul.

A felnőttkori aknés panaszok előfordulása napjainkban igen gyakori már a 25 év feletti korosztályban is, szó sincs tehát arról, hogy a pattanásos, aknés bőr csak a tinédzser korra jellemző bőrpanasz.

A tinédzserkori pattanásosságtól eltérően a felnőttkori aknés panaszok lokációban jellemzően inkább az arc alsó felére irányulnak, itt jellemzőek leginkább a megjelenő bőrhibák, melyek sokkal mélyebben is húzódnak meg a bőrfelszín alatt. Az aknés bőrpanaszok hátterében hormonális, életmódbeli és környezeti hatások egyaránt állhatnak, tehát alapvetően elmondhatjuk, hogy kialakulásuk egy igen összetett, soktényezős folyamat eredménye.

A panaszok felismerése és megfelelő kezelése éppen ezért célirányos megközelítést igényel, hiszen ez a sokszor elhúzódó állapot nemcsak a bőrön hagy maradandó nyomokat, de sok esetben önértékelési problémákkal is párosul.

Milyen hatások következtében alakulhat ki az elváltozás?

Legújabb bőrgyógyászati kutatások rámutattak arra, hogy a különböző (nem genetikai jellegű) külső-belső hatások miatt a pattanások többször, elhúzódóan és súlyosabb formában jelenhetnek meg a bőrön. Ennek oka, hogy a bőr barrier funkciójának sérülésével felborul a természetes baktériumflóra egyensúlya, amely következtében fokozódik a faggyútermelődés és kialakulnak a gyulladásos tünetek, amelyek súlyosságtól és tartósságtól függően maradandó, mély aknés hegeket okozhatnak a bőrön.

Hogyan befolyásolhatjuk ezeket a tényezőket?

Tudatos étrenddel: kerüljük a magas glikémiás indexszel rendelkező, magas szénhidrát tartalmú ételeket, fehérje tartalmú étrend kiegészítőket.

Egészséges életmóddal: kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Hormonális fogamzásgátlók esetében konzultáljunk bőrgyógyászunkkal.

Tudatos bőrápolás, napi rutin kialakításával: használjunk kíméletes, aknés bőrre kifejlesztett pH semleges (5.5) arctisztítókat reggel és este. Figyeljünk a bőr megfelelő hidratálására, hiszen az aknés bőr ápolására kifejlesztett készítmények segítenek a bőr hidratáltságának és védekező funkciójának fenntartásában. Napközben is védik a bőrt a külső környezeti hatásoktól, mint például a szennyezett levegőből származó szálló por és egyéb irritáló faktorok, amelyek a bőrbe jutva gyulladást okozhatnak. Sminkhez válasszunk kíméletes, nem mitesszerképző alapozót, amit minden este alaposan mossunk le.

Nem utolsó sorban pedig, tekintettel az aknés bőrpanaszok kialakulását befolyásoló tényezők összetettségére, a tünetek észlelésekor mihamarabb keressük fel bőrgyógyászunkat, aki a háttérben álló okok feltérképezésével, szükség esetén társszakmák bevonásával (pl. endokrinológus) célirányosan állítja össze a számunkra megfelelő terápiákat. A sorozatos kezeléseknek köszönhetően – kiegészítve a megfelelő készítményekkel támogatott otthoni bőrápolási rutinnal –  nagyon szépen és látványosan tud javulni a bőr minősége, idővel csökkennek a bőrhibák, pácienseink önbizalma pedig helyreáll.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

A nyári időszakban a számtalan fesztivál, baráti összejövetel, esküvő miatt felborulhat az inzulinrezisztencia miatt már rutinosan begyakorolt és alkalmazott étrend. Koroly Réka, vezető dietetikus útmutatása következik – a teljesség igénye nélkül – az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdések kapcsán.
Endokrinológusainkhoz gyakran fordulnak azok kismamák, akiknél várandósság alatti cukorbetegséget állapítottak meg. Rendeléseik során több kérdés is felmerül az aggódó édesanyákban ezeket gyűjtöttük most össze.
Az endometriózis minden 10. termékeny korú nőt érintő krónikus elváltozás. Ez a jóindulatú betegség, gyakran jár a menstruáció előtt vagy alatt tapasztalt erős fájdalommal, amely negatív hatással van a Nők életminőségére és reproduktív egészségére.
Ne hagyja, hogy a pénzügyi korlátok az útjába álljanak egészségének. Vegye igénybe a részletfizetési lehetőséget , és tapasztalja meg az egészségügyi ellátás új szintjét!
Sok nő izgul, esetlegesen félelemmel jelentkezik be az első nőgyógyászati vizsgálatára. Szakorvosaink szeretnék eloszlatni ezeket az érzéseket, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem jár fájdalommal és rendszeressége akár életet is menthet.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.