A felnőttkori akné gyakoribb, mint gondolnánk.

Ez a sokszor elhúzódó állapot nemcsak a bőrön hagy maradandó nyomokat, de sok esetben önértékelési problémákkal is párosul.

A felnőttkori aknés panaszok előfordulása napjainkban igen gyakori már a 25 év feletti korosztályban is, szó sincs tehát arról, hogy a pattanásos, aknés bőr csak a tinédzser korra jellemző bőrpanasz.

A tinédzserkori pattanásosságtól eltérően a felnőttkori aknés panaszok lokációban jellemzően inkább az arc alsó felére irányulnak, itt jellemzőek leginkább a megjelenő bőrhibák, melyek sokkal mélyebben is húzódnak meg a bőrfelszín alatt. Az aknés bőrpanaszok hátterében hormonális, életmódbeli és környezeti hatások egyaránt állhatnak, tehát alapvetően elmondhatjuk, hogy kialakulásuk egy igen összetett, soktényezős folyamat eredménye.

A panaszok felismerése és megfelelő kezelése éppen ezért célirányos megközelítést igényel, hiszen ez a sokszor elhúzódó állapot nemcsak a bőrön hagy maradandó nyomokat, de sok esetben önértékelési problémákkal is párosul.

Milyen hatások következtében alakulhat ki az elváltozás?

Legújabb bőrgyógyászati kutatások rámutattak arra, hogy a különböző (nem genetikai jellegű) külső-belső hatások miatt a pattanások többször, elhúzódóan és súlyosabb formában jelenhetnek meg a bőrön. Ennek oka, hogy a bőr barrier funkciójának sérülésével felborul a természetes baktériumflóra egyensúlya, amely következtében fokozódik a faggyútermelődés és kialakulnak a gyulladásos tünetek, amelyek súlyosságtól és tartósságtól függően maradandó, mély aknés hegeket okozhatnak a bőrön.

Hogyan befolyásolhatjuk ezeket a tényezőket?

Tudatos étrenddel: kerüljük a magas glikémiás indexszel rendelkező, magas szénhidrát tartalmú ételeket, fehérje tartalmú étrend kiegészítőket.

Egészséges életmóddal: kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Hormonális fogamzásgátlók esetében konzultáljunk bőrgyógyászunkkal.

Tudatos bőrápolás, napi rutin kialakításával: használjunk kíméletes, aknés bőrre kifejlesztett pH semleges (5.5) arctisztítókat reggel és este. Figyeljünk a bőr megfelelő hidratálására, hiszen az aknés bőr ápolására kifejlesztett készítmények segítenek a bőr hidratáltságának és védekező funkciójának fenntartásában. Napközben is védik a bőrt a külső környezeti hatásoktól, mint például a szennyezett levegőből származó szálló por és egyéb irritáló faktorok, amelyek a bőrbe jutva gyulladást okozhatnak. Sminkhez válasszunk kíméletes, nem mitesszerképző alapozót, amit minden este alaposan mossunk le.

Nem utolsó sorban pedig, tekintettel az aknés bőrpanaszok kialakulását befolyásoló tényezők összetettségére, a tünetek észlelésekor mihamarabb keressük fel bőrgyógyászunkat, aki a háttérben álló okok feltérképezésével, szükség esetén társszakmák bevonásával (pl. endokrinológus) célirányosan állítja össze a számunkra megfelelő terápiákat. A sorozatos kezeléseknek köszönhetően – kiegészítve a megfelelő készítményekkel támogatott otthoni bőrápolási rutinnal –  nagyon szépen és látványosan tud javulni a bőr minősége, idővel csökkennek a bőrhibák, pácienseink önbizalma pedig helyreáll.

Orvosi közép-, és mélyhámlasztó kezelések az egységesebb bőrképért.

Orvosi közép-, és mélyhámlasztó kezelések az egységesebb bőrképért.

A különböző erősségű és hatóanyagú savakkal végzett hámlasztás a bőr fiatalításának és feszesítésének közkedvelt orvos-esztétikai módszere. A téli időszak talán…
Arcpír, vagy rosacea? Tudj meg mindent a krónikus elváltozásról.

Arcpír, vagy rosacea? Tudj meg mindent a krónikus elváltozásról.

A Rosacea egy öröklött hajlam alapján kialakult krónikus bőrállapot. Legenyhébb formájában az arc kipirulásával, arcpírrel vagy kisebb értágulatokkal nehezíti meg…
A seprűvénák hatékony kezelését már a téli időszakban érdemes elkezdeni.

A seprűvénák hatékony kezelését már a téli időszakban érdemes elkezdeni.

A combon, lábszáron, bokákon előforduló apró seprűvénák, akár már fiatal kortól kezdve is megjelenhetnek és mennyiségüktől, kiterjedésüktől függően esztétikailag rendkívül…

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.