Koleszterin és táplálkozás: Milyen életmódbeli változások segíthetnek?

Koroly Réka, a PeriodX vezető dietetikusa segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a koleszterin és a táplálkozás kapcsolatáról. A cikkből az is kiderül, milyen ételeket ajánlott kerülni a dietetikus szerint.

A koleszterin az emberi és állati sejtekben megtalálható zsírszerű vegyület, amely jelenléte bizonyos mértékben létfontosságú szervezetünk számára. A koleszterin kisebb részét a táplálkozás során vesszük magunkhoz, nagyobbik hányada pedig a májban szintetizálódik.

A vérben előforduló kóros mennyiségű koleszterin magas kockázati faktort jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának szempontjából. Többek között érelmeszesedést okozhat, vagy a beszűkült artériák elzárásával, akár a trombózis, a szívroham vagy stroke kialakulásáért is felelős lehet.

A koleszterinek 2 típusát különböztetjük meg

Az LDL-koleszterin, ún. „rossz” koleszterin. Funkcióját tekintve a koleszterint szállítását végzi a májból a sejtek irányába. Az LDL-koleszterin kis része beépül az érfalba, itt lerakódva pedig érszűkületet okozó úgynevezett plakkokat épít. A kórosan emelkedett LDL-szint esetén tehát hosszútávon megnőhet az érelmeszesedés kockázata.

A HDL-koleszterin, vagyis az ún. „védő vagy jó” koleszterin ezzel szemben felveszi a felesleges koleszterint, majd azt visszaszállítja a májba, ahol végül lebomlik. A HDL tehát hasznos mind a véráramba keringő, mind pedig az érfalakon már lerakódott koleszterin felvétele szempontjából, ezáltal aktívan részt vesz az érfalak védelmében.

Mivel a koleszterin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg – ezekből is nagyobb mennyiségben elsősorban a magasabb zsírtartalmúakban – így a táplálkozással bevitt koleszterin mennyiség bizonyos szinten ezen élelmiszerek tudatos fogyasztásával szabályozható.

Magas koleszterin tartalmú élelmiszerek

  • tojássárgája
  • állati eredetű zsiradékok: sertészsír, kacsazsír, zsíros húsok, szalonna, kolbász, szalámifélék
  • belsőségek (máj elsősorban)
  • szárnyasok bőre
  • magas zsírtartalmú tejtermékek (vaj, sajtok, tejszín, tejföl)

A koleszterin-szint csökkentésében szerepet játszó élelmiszerek

  • halak: HDL koleszterinben gazdagok
  • olajos magvak: dió, mogyoró, kesudió, mandula, tökmag, lenmag
  • növényi olajok: lenmagolaj, dióolaj, olívaolaj, repceolaj
  • magas rost tartalmú élelmiszerek: zab /zabpehely, teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök

Mire fordítsunk figyelmet diagnosztizált magas koleszterin-szint esetén?

  • Minden étkezésnél szerepeljen valamilyen formában zöldség vagy gyümölcs.
  • Fogyasszunk minden nap teljes kiőrlésű termékeket.
  • Csökkentsük a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek bevitelét.
  • Az állati eredetű zsiradékok helyett (sertészsír, kacsazsír) részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat (lenmagolaj, repceolaj, olívaolaj).
  • Részesítsük előnyben a soványabb húsokat (szárnyasok – bőr nélkül -, sertéscomb, karaj, szűzérme, bélszín)
  • Fogyasszunk legalább heti 1 alkalommal halat.
koleszterin táplálkozás dietetika
  • Kerüljük a tojássárgáját, a májat és a szárnyasok bőrét.
  • Heti 3-4 alkalommal építsünk be olajos magvakat az étrendbe (javasoltan 1 alkalommal 1 zárt maroknyi mennyiséget).
  • Részesítsük előnyben a legalacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket (sovány tej, sovány joghurt, kefir, tejföl 12 %, tejszín 10 %, sovány sajtok).
  • Fogyasszunk legalább naponta egy csésze zöldteát.
  • Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres testmozgás csökkenti az „rossz” LDL- és növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét a szervezetben.

Életmódbeli változásokkal tehát jó eséllyel csökkenthető a magas koleszterin-szint okozta megbetegedések kockázata, ugyanakkor kiemelten fontos a családban korábban előforduló szív- és érrendszeri megbetegedés esetén, a koleszterin-szint rendszeres laboratóriumi ellenőrzése, hiszen a betegségekre való hajlam genetikailag is örökölhető

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További híreink

Nagy örömmel értesítjük pácienseinket, hogy októbertől elindul kardiológia magánrendelésünk. Korszerű diagnosztikai eszközökkel és személyre szabott kezelésekkel várunk felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Tapasztalt kardiológus és gyermekkardiológus szakorvosaink segítenek a szív- és érrendszeri problémák hatékony megelőzésében és kezelésében.
Az inzulinrezisztenciát szokás a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának nevezni, ezért semmikép sem szabad félvállról venni. Megléte gyakran összefüggésben állhat szív-és érrendszeri betegségekkel, valamit meghúzódhat nőgyógyászati és endokrinológiai problémák hátterében is.
A szelén szerepe a pajzsmirigy megfelelő működésében nélkülözhetetlen, ennek fényében nem meglepő, hogy szelén hiányban az autoimmun pajzsmirigy gyulladás előfordulásának gyakorisága megemelkedik.
A sztereotípiákkal ellentétben sürgősségi fogamzásgátlás nemcsak egy-egy felelőtlen éjszaka után lehet indokolt. Még tudatos védekezéssel, a legelővigyázatosabb szexuális együttlét során is előfordulhatnak balesetek.
Az Olimpiának lassan vége, de a sport iránti szenvedély továbbra is él. Az új cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes étkezni sportolás közben, hiszen nemcsak a profiknak, hanem mindenkinek fontos a helyes táplálkozás a legjobb teljesítmény eléréséhez.
további hírek betöltése

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük vegye fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot, akik készséggel állnak az Ön rendelkezésére.