PeriodX Nőgyógyászati és Endokrinológiai Központ
E-MAIL: info@periodx.hu
TELEFON: +36 1 249 1246
MOBIL: +36 30 245 9217
CÍMÜNK: 1013, Budapest, Roham utca 3.

Vizsgálati területek

  • Dermatoszkópos anyajegyszűrés

 

A festékes anyajegyek alapvetően a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő többnyire ártalmatlan bőrelváltozások, amelyek az egész testfelületen bárhol előfordulhatnak. Bizonyos anyajegyek már születéskor megjelenhetnek, mások az életkor előrehaladtával környezeti behatások, genetikai tényezők, anyagcsere-, vagy hormonális eltérések, pl. várandósság idejéhez kapcsolódóan jelentkeznek. Formájukat, jellegüket többnyire nem, vagy alig változtatják az élet során.

Az újabb anyajegyek megjelenésében, színének vagy méretének változásaiban, leginkább a bőrt érő UV sugárzás (napfény, szolárium) játszik kiemelt szerepet. Az UV sugárzás károsíthatja a sejtek DNS állományát, a túlzásba vitt napozás/szolárium ezért jelentős mértékben megnövelheti a bőrdaganatok, beleértve a festéksejtes bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kockázatát is.

Ennek kialakulásában kiemelten veszélyeztetett csoportot képeznek a sok anyajeggyel rendelkező, vagy világos bőrtónusú, világos szemű, hajú emberek, de magasabb lehet a betegség megjelenésének kockázata azoknál is, akiknél a családban már előfordult melanoma. Jelentősen növeli továbbá a betegség kialakulását a gyermekkorban elszenvedett hólyagos napégések száma is. A melanoma kifejlődhet már meglévő anyajegyből, vagy akár újonnan, ép bőrön is. Éppen ezért kiemelten fontos, anyajegyeink rendszeres megfigyelése.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásnak jelei lehetnek:

  • az anyajegy alakja asszimetrikussá válik
  • mérete változik: növekszik/csökken
  • határvonala megváltozik, széle elmosódik
  • felszíne megvastagodik, felülete egyeletlenné válik
  • színe sötétebb, vagy világosabb lesz
  • viszketni kezd, kisebesedik, vagy vérzik

Szabad szemmel az anyajegyek békés, vagy kóros volta nem állapítható meg. A diagnózis első lépése minden esetben a dermatoszkópos vizsgálat. A megelőzésben az anyajegyek folyamatos önvizsgálata mellett, elengedhetetlen a bőrgyógyász szakorvosi vizsgálat!

Az évenkénti bőrgyógyászati anyajegyszűrés éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a melanoma jó eséllyel már korai stádiumban is felismerhető elváltozás.

Hogyan zajlik az anyajegy szűrővizsgálat?

Az anyajegyek átfogó vizsgálatára Intézményünkben dermatoszkópos anyajegyszűrést végzünk, amely során a bőrgyógyász szakorvos a teljes testfelületet átvizsgálja. A bőrön található anyajegyek szemrevételezését követően az anyajegyek szakszerű vizsgálata, speciális bőrmikroszkóp (dermatoszkóp) segítségével történik. A dermatoszkópos ellenőrzéssel pontosan meghatározható, hogy szükséges-e az egyes gyanúsnak vélt anyajegyek eltávolítása, vagy azok „békések”, és veszélyt nem jelentenek.

Az éves rendszeres anyajegyszűrés segítségével az esetleges rosszindulatú elváltozások már jó eséllyel korai stádiumban felismerhetőek és kezelhetőek.

Szakorvosaink

Dr. Somogyi Franciska - Bőrgyógyász szakorvos
Dr. Fazekas László - Bőrgyógyász szakorvos