PeriodX Nőgyógyászati és Endokrinológiai Központ
E-MAIL: info@periodx.hu
TELEFON: +36 1 249 1246
MOBIL: +36 30 245 9217
CÍMÜNK: 1013, Budapest, Roham utca 3.

Vizsgálati területek

  • Pajzsmirigy göb aspirációs citológiai vizsgálata
  • Emlő aspirációs citológiai vizsgálata
  • Lágyrész aspirációs citológiai vizsgálata

 

Daganatos megbetegedések gyanúja esetén, megfelelő diagnosztikai vizsgálatok szükségesek annak meghatározására, hogy az elváltozás jó,- vagy rosszindulatú. Ennek megállapítására az egyik leghatékonyabb eszköz az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel, közismertebb nevén az aspirációs citológai vizsgálat.
Az aspirációs citológiai eljárás során, olyan elváltozások kerülnek kivizsgálásra, amelyek vagy korábban már képalkotó vizsgálattal diagnosztizált, gyanús elváltozások vagy akár kézzel is jól kitapintható „csomók”.

A vékonytű-biopsziával a lehető legkíméletesebb módon jutunk el a vizsgálni kívánt szövetig. A mintavétel gyakorlatilag semmilyen előkészületet nem igényel a páciens részéről, néhány percet vesz igénybe és csak minimális kellemetlenséggel jár. A vizsgálat során precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb szövetrészletet szippantunk ki további elemzés céljából. A levett szövetmintát minden esetben pathológus szakorvos vizsgálja meg és véleményezi. Ezt követően kerül sor az ultrahang kép, a klinikai tünetek és a szövettani eredmény figyelembevételével a további lépések meghatározására.

Szakorvosaink

Dr. Székely Géza - Radiológus szakorvos
Dr. Lehoczki Viktor - Belgyógyász - endokrinológus szakorvos